Nézőpont: Márki-Zay kijelentései miatt elbizonytalanodott sok ellenzéki szavazó

2022. február 21. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva


A kormányközeli Nézőpont Intézet legújabb, 2022. február 14. és 16. között végzett választási listás eredménybecslése szerint 50 százalékot kapna a Fidesz és 43-at az általuk „baloldali közös listaként” hívott ellenzék listája. Ez megegyezik az előző hónap mérésével, ugyanakkor a számok mögött mégis eltérést mutat: míg januárban az ellenzéki szavazók kevesebb mint a negyede (24 százalék) volt bizonytalannak tekinthető, február közepére arányuk 40 százalékra nőtt. Vagyis tíz szavazójuk közül négy vagy nem menne el voksolni, vagy akár más pártokra is szavazhat. A Nézőpont

a romló eredmények okát Márki-Zay Péter vitatott kijelentéseiben látja,

amik miatt magyarázkodás helyett egyre több ellenzéki szavazó választja a rejtőzködő támogatást a nyílt kiállás helyett.

Grafikon: Nézőpont Intézet
Grafikon: Nézőpont Intézet


A Fidesz szavazótábora elkötelezett, és nemcsak a kormánypárttal szimpatizál, de a kormánnyal és különösen a kormányfővel is elégedett. Mint az egy előző kutatásból kiderült, a választók fele tisztességesnek tartja Orbán Viktort, és a többség szerint betartja, amit ígér. Januárban és most is

a 2018-asnál jobb kormánypárti eredményre lát esélyt a Nézőpont

„legvalószínűbb listás eredményre” vonatkozó becslése. Ugyanakkor a Fidesz-szavazók 10 százalékának részvétele nem vehető biztosra, a kormánypárt a várt jó eredményét csak abban az esetben tudja elérni, ha mozgósítása jól sikerül, a megfelelő időpontban és hatékonysággal szólítja meg majd peremszavazóit.

A Nézőpont-becslés szerint a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt sem éri el az ötszázalékos küszöböt, továbbra is 3-3 százalékon állnak. Mindkettőjüknek vannak azonban tartalékai; a Mi Hazánk a bejutásra esélyesebb kispárt, amelynek potenciális támogatottsága eléri a 6 százalékot, ezek a szavazók elsősorban a baloldali bizonytalanok táborából érkezhetnek. A Kétfarkú Kutya Párt potenciális támogatottsága 4 százalék, támogatói pedig kizárólag kormánykritikusok. Kérdés, hogy a küszöb alatti érték elbizonytalanítja vagy fellelkesíti a meglévő vagy a további szavazótáborukat.

A Nézőpont kutatása 2022. február 14. és 16. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!