Nézőpont Intézet: A választók fele tisztességesnek tartja Orbán Viktort, és a többség szerint betartja, amit ígér

2022. február 7. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Orbán sokkal jobb, mint Márki-Zay” – erre a következtetésre jutott a kormányközeli Nézőpont Intézet a friss közvélemény-kutatásából, amelyben három tulajdonság alapján hasonlították össze a két miniszterelnök-jelöltet. Arra kérdeztek rá, hogy a választók mennyire tartják igaznak azt a kijelentést Orbán Viktorra, illetve Márki-Zay Péterre vonatkozóan, hogy „betartja, amit ígér”, „jó vezető”, és hogy „tisztességes ember”.

Tízből hat (58 százalék) választó szerint Orbán Viktor betartja, amit ígér, és csak kevesebb mint harmaduk (31 százalék) szerint nem igaz a miniszterelnökre ez a tulajdonság.

Márki-Zay Péter csak minden ötödik (19 százalék) választó szerint tartja meg szavát, és 35 százalékuk szerint nem megbízható. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szavahihetőségét a válaszadók közel fele (46 százalék) nem tudta megítélni a felmérésben.

A politikailag aktívak kétharmada (67 százalék) szerint Orbán Viktor jó vezető, és csupán minden negyedik (25 százalék) aktív szavazó szerint nem az. Márki Zay Pétert viszont az aktív magyarok közel fele (44 százalék) tartja rossz vezetőnek, negyedük (23 százalék) jó vezetőnek. A kutatás szerint az kevésbé meglepő, hogy a Fidesz-szavazók 96 százaléka jó vezetőnek tartja a párt vezetőjét, ám az már annál inkább, hogy az ellenzéki választók több mint harmada (36 százalék) is így vélekedett.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csak az ellenzéki választók 45 százaléka szerint „jó vezető” (14 százaléka szerint nem), további 42 százalék pedig azt mondta, hogy ezt nem tudja megítélni.

A választók relatív többsége (48 százalék) úgy véli, hogy a jelenlegi kormányfő tisztességes ember, 37 százalékuk szerint ugyanakkor ez nem igaz rá.

Márki-Zay Pétert kevesebben, az aktív szavazók egyharmada (34 százalék) véli tisztességesnek, és 35 százalékuk tisztességtelennek, de hasonló arányban vannak azok, akik bizonytalanok (32 százalék) ebben a kérdésben.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. január 31. és február 2. között 1000 ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!