A kormány egy hónappal a választások előtt bejelentette: vettek egy nagy házat a londoni magyaroknak

2022. február 20. – 09:30

A kormány egy hónappal a választások előtt bejelentette: vettek egy nagy házat a londoni magyaroknak

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter szerint eddig nem volt igazán méltó otthona a magyar közösségnek, kultúrának és az identitás megőrzésének Londonban, de a kormány most, a választások előtt bő egy hónappal változtat ezen.

A magyar állam megvásárolt a Trafalgar tértől nem messze egy „nagy, ikonikus, hétemeleletes épületet”, amely a néhány hónapig tartó felújítást követően majd Magyar Házként funkcionálhat Londonban.

A kormány tervei szerint a ház találkozási pont lesz az Angliában élő magyaroknak. „Van benne színházterem, lesz benne kávézó; kiállításokat, előadásokat fogunk rendezni”, a gyerekeknek pedig hétvégi iskola, és magyar nyelv oktatása is megtalálható lesz a kínálatban – mondta Facebook-videójában a külügyminiszter.

Szijjártó mai bejelentése könnyen értelmezhető a közelgő választásokkal összefüggésben is. Angliában 200-220 ezer magyar élhet a Portfolio becslése szerint, a Momentum-közeli 21 Kutatóközpont napokban megjelent felmérése szerint pedig a külföldön élő magyarok között négyszer több az ellenzéki szavazó, mint a kormánypárti szimpatizáns.

A kutatás szerint ezeken a szavazókon múlhat a kormányváltás, a magyar állami szervek azonban nem könnyítették meg, hogy április 3-án ők is leadhassák a szavazatukat. Angliában mindössze három külképviseleten lehet majd szavazni, és hiába indult petíció, hogy további 12 helyen voksolhassanak az angliai magyarok, a Nemzeti Választási Iroda nem tesz eleget ennek a kérésnek.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom