A Mi Hazánk a zalaegerszegi zsinagógában tartott volna kampányrendezvényt, a Mazsihisz tiltakozására a városvezetés visszavonta a bérleti szerződést

2022. február 18. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetősége mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy 2022. február 19-én, a szélsőséges nézeteiről ismert Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt fog tartani a zalaegerszegi zsinagógában.

– írja a szervezet pénteki közleményében, melyben tiltakozik az ellen, hogy „egy, a magyar zsidóság számára fontos helyen egy olyan mozgalom tartson rendezvényt, amelynek tagjai nyilvános beszédeikben, internetes posztjaikban nyíltan uszítanak a kisebbségek ellen.” Ugyan a Mazsihisz a közlemény szerint nem kíván pártpolitikai ügyekben megszólalni, de a Mi Hazánk rendezvényét olyan provokációnak tartja, melyet nem hagyhat szó nélkül. A szélsőjobboldali párt kampányeseménye méltatlan a hely történetéhez, és „meggyalázza a mártírok emlékét”.

Egy, a Mazsihisz által megrendelt, a magyarországi antiszemitizmust vizsgáló átfogó 2021-es kutatás alapján a „gyűlöletbeszéd” kategóriában (ide tartozik a horogkereszt vagy a Dávid-csillag antiszemita tartalmú használata is) 2019-ben feljegyzett 20, és a 2020-ban regisztrált 31 eset elkövetőinek többsége a Mi Hazánk Mozgalomhoz volt köthető.

A zalaegerszegi zsinagóga

Miután Zalaegerszeg zsidó lakóinak többségét 1944 nyarán szinte az utolsó emberig elnyelték az auschwitzi gázkamrák, 1945 után már nem maradt, aki vallási célokra használja a zsinagógát (1400 elhurcolt emberből alig 200-an tértek haza). Az épület így 15 éven keresztül raktárként üzemelt, ezalatt külső és belső állapota nagy mértékben leromlott. 1960-ban a Magyar Izraeliták Országos Szövetsége 400 000 forintért eladta az épületet a város tanácsának, mely felújíttatta, majd 1983-tól a nagyközönség számára is látogathatóvá tette – Városi Hangverseny- és Kiállítóterem néven. 2014-ben azután a zsinagógában egy állandó kiállítás is megnyílt, mely a helyi zsidóság múltját mutatja be.

A közlemény végén felszólítják az épület fenntartóját, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy a helyszín bérbeadására vonatkozó korábbi döntését vonja vissza és ne járuljon hozzá, hogy az egykor zsinagógaként működő épületben a Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt tarthasson.

Az ügyben megkerestük a város vezetését és a Mi Hazánkat is, a párt elnöke, Toroczkai László azt nyilatkozta, hogy zalaegerszegi városvezetés először nem fogalmazott meg kifogásokat,

Jelenleg viszont az MAZSIHISZ első csettintésére a városvezetés visszavonta a korábban megkötött bérleti szerződést, ami miatt a megfelelő jogi lépéseket meg fogjuk tenni. A lakossági fórumot így egy másik zalaegerszegi helyszínen fogjuk megtartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!