Összehozná a fővárost az agglomerációjával a kampányban Karácsony Gergely

2022. február 4. – 14:42

Összehozná a fővárost az agglomerációjával a kampányban Karácsony Gergely
Szél Bernadett és Karácsony Gergely – Fotó: Szél Bernadett Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Felszámolná a Budapest-agglomeráció megosztottságot, és közös fejlesztési csomag kidolgozására kötne szövetséget a főváros környezetében lévő településekkel Karácsony Gergely. „Közösek a problémáink, a megoldásaink is csak közösek lehetnek” – indokolta egy pénteki háttérbeszélgetésen a főpolgármester, hogy miért indított agglomerációs kampányt, és miért kérte fel a Budapest-környéki települések polgármestereit, a fővárossal szoros kapcsolatban lévő városok vezetőit, valamint a térségért felelős, választott politikusokat, és képviselőjelölteket, hogy csatlakozzanak hozzá.

Karácsony szerint Budapestet és az agglomerációt, „Magyarország szívét közösen, együtt fejleszteni”, és itt már összesen 3 millió embert érintő felelősségről van szó. Arról is beszélt, hogy Budapest legnagyobb gondja, hogy az elszabadult ingatlanárak és a csökkenő életminőség miatt rengetegen költöztek ki a fővárosból, viszont ingáznak, ami miatt Budapest és a túlterhelődő agglomeráció egyaránt szenved. Ezen az alapon indult közös gondolkodás a főváros és a környező települések előtt álló kihívásokról, a hiányzó infrastruktúra, a csökkenő zöldfelületek és más kihívások kezeléséről, ehhez gyártanának koncepciót az Egységben Magyarország Szívéért elnevezésű kezdeményezés keretein belül.

A főpolgármester kérdésre elismerte, hogy egy ilyen összehangolt fejlesztési koncepció kormányzati eszközöket és döntéseket igényel, ugyanakkor Karácsony szerint ideje szemléletet váltani, és a korábbiaktól eltérően ki kívánja fejezni, hogy a környező városok és települések elválaszthatatlanok Budapesttől, a fővárosi lakhatási, közlekedési és élhetőségi minőség szintjétől, ezért ebben szerinte a mindenkori főpolgármesternek, Budapest vezetésének felelőssége van.

Karácsony kezdeményezését egyébként már azt követően bejelentette, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének agglomerációs tagozata megállapodott a koordinációról, valamint arról, hogy összehangolják fejlesztési elképzeléseiket, amelyek a következő években egyszerre és egymáshoz illeszkedően dolgoznának ki fejlesztési terveket. A főpolgármester elsősorban a közlekedési és településfejlesztési stratégiákat fésülné össze, a konkrétumokról annyit árult el, hogy

  • közös tömegközlekedési tarifarendszerben,
  • a települések közötti közlekedési lehetőségek bővítésében, gyorsításában és infrastrukturális fejlesztésében,
  • a menetrendek összehangolásában, valamint
  • az oktatási, egészségügyi és szociális ellátás arányosításában látnak lehetőségeket, de
  • összehangolnák a kommunális szolgáltatásokat,
  • a levegőminőségi erőfeszítéseket, sőt,
  • az építés szabályozást is.

És hogy ebből mi megvalósítható ellenzékből is? Karácsony szerint világos, hogy olyan fejlesztések vannak az asztalon, amelyek „megvalósítása már ma is csak politikai akarat kérdése”, és nem pusztán gigantikus költségigényű beruházásoktól, hanem inkább egy partneri gondolkodástól függnek. Ugyanakkor kikerülhetetlennek nevezte az önkormányzati társulást Budapest és az agglomerációs települések között, amely akkor is hatékony érdekérvényesítési lehetőségeket szolgál majd, ha – reményeik szerint – új kormány alakul, amellyel új alapokra lehet helyezni a feladat- és forráselosztást az önkormányzatok és az állam között.

Világos tehát, hogy Karácsony ezen a módon veszi ki a részét az összefogott ellenzék kampányából, amit jelezhet az is, hogy a következő hetekben a Magyarország szíve program fórumait az Egységben Magyarországért rendezvénysorozataként látogatja majd végig, de azt is elmondta, hogy már eddig is és a következőkben is egyeztet az összes Pest megyei egyéni választókerületi jelölttel. Szombaton az agglomerációs-budapesti kampány első regionális fóruma Budakeszin lesz, ahol Szél Bernadett, aki Budakeszin az ellenzék közös jelöltje (Pest 02. sz. OEVK), Buzinkay György, az ellenzék közös szentendrei jelöltje (Pest 03. sz. OEVK), Hajnal Miklós, az ellenzék közös budai jelöltje (Budapest 03. sz. OEVK), valamint Szabó Tímea, az ellenzék közös óbudai jelöltje (Budapest 10. sz. OEVK) is előadást tart majd a főpolgármester oldalán.

Karácsony a háttérbeszélgetésen azt is elárulta, továbbra is magabiztosak a 18 fővárosi választókerületben a nyerési esélyeiket illetően, de a Pest megyei körzetekben is jó esélyeket lát, már csak ezért is fontosnak tartja, hogy megjelenjen ez a közös ajánlat, gondolkodás, és ő maga ezen a módon veszi ki a részét a kampányból.

Egy biztos, az agglomerációs helyzet nemcsak a választási matematika vagy a budapesti dugók miatt jelentős, hiszen az elmúlt évben a 187 Pest megyei település közül 154-ben, vagyis a települések 82,4 százalékában volt pozitív a vándorlási mérleg, ami azt jelenti, hogy többen költöztek az adott településre, mint ahányan elmentek onnan, sőt, Pest megye népessége 48 ezer fős gyarapodást könyvelhetett el 2018–2020 között.

A főváros agglomerációjának 81 település számít, ez ma már mintegy 3 millió ember lakóhelye, és vélhetően éppen ennek a népességrobbanásnak köszönhető, hogy például 40%-kal nőtt Pest megyében a regisztrált autók száma 10 év alatt, a KSH legfrissebb lakásárindexe szerint pedig 2021-ben az országban a legnagyobb ingatlan-áremelkedést is a budapesti agglomerációban regisztrálták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!