Csányi Sándor megbeszélésre hívta Márki-Zay Pétert, Hernádi Zsolt kiadatására is rákérdezett

2021. november 25. – 20:31

Másolás

Vágólapra másolva

Zárt ajtók mögött tárgyalt Márki-Zay Péter Csányi Sándorral szerdán. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában osztott meg pár részletet a találkozóról, amit állítása szerint az OTP elnöke kezdeményezett munkatársai közvetítésével.

Csányi arra volt kíváncsi, hogy egy esetleges kormányváltás után milyen tervei lennének az ellenzéknek a bankszektorral, a hitelezéssel és a vállalkozásokkal. Márki-Zay azt mondta, több területen is az egyszerűsítés és a digitalizáció irányába szeretnének elmozdulni. Csökkentenék például a közjegyzői díjakat és egyszerűsítenék az adminisztrációt, de beszéltek emellett a bérlakásépítésről és a végrehajtások módjáról is, ami az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint az ügyfeleknek és a bankoknak sem jó a jelenlegi formájában.

„Nem politizál a legnagyobb hazai bank vezetője” – válaszolta Márki-Zay Péter arra a kérdésre, hogy szóba kerültek-e a választási esélyek, de azt is cáfolta, hogy Csányi bármilyen módon támogatni kívánná az ő választási kampányát.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt gyakran támadja az oligarchákat és azokat a vállalkozókat, akik az elmúlt 11 évben gazdagodtak meg az állami közbeszerzéseken, de az OTP elnökét más kategóriába sorolja. Márki-Zay szerint Csányi egy önálló intézmény, és nincs különösebben kiszolgáltatva a Fidesznek.

„Ha Orbán Viktor szemet vet Csányi Sándor valamelyik tulajdonára, akkor könnyen lehet, hogy előbb-utóbb még közöttük is lesz konfliktus”

– fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester.

Csányi kettejük megbeszélésén rákérdezett arra is, hogy miniszterelnökként kiadatná-e Hernádi Zsoltot a horvát hatóságoknak. A MOL-vezért vesztegetés miatt ítélték két év börtönbüntetésre Horvátországban, a Fővárosi Törvényszék azonban évek óta nem adja ki.„Megnyugtattam, hogy természetesen szigorúan a jogállamiság alapján állunk. (…) Az ártatlan embereket és a magyar állampolgárokat a magyar államnak meg kell védenie, ez nem vonatkozik jogos és igazolható bűncselekményekre” – mondta Márki-Zay az ATV-ben.

Pár napja a BalkanInsight-nak adott interjúban még kategorikusan azt válaszolta, hogy miniszterelnökként kiadná a MOL-vezért, és együttműködne a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában. Ez azonban csak egy általános nyilatkozat volt szerinte, és nem a választási program része. Amennyiben a nemzetközi szerződések, illetve a magyar igazságszolgáltatás szabályai szerint ki kell adni Hernádit, az állam nem tagadhatja ezt meg – tette rögtön hozzá.

A volt északmacedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit ezzel szemben biztosan ki fogják adni

– tett ígéretet Márki-Zay. Felháborító nemzetközi jogsértésnek nevezte, hogy Orbán Putyin barátsága miatt Magyarországon bújtatja a nemzetközileg körözött Gruevszkit, akit hazájában korrupció miatt börtönbüntetésre ítélték.

Állítása szerint Bige László is szóba került a szerdai zártajtós megbeszélésen. A Nitrogénművek tulajdonosa pár hete többmillió forinttal támogatta Márki-Zay kampányát, de azt is ígérte a kormány kereszttüzében álló milliárdos, hogy annyit ad az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, amennyit csak kér. Márki-Zay annyit elárult az ATV-nek, hogy az OTP-vezér nem éppen pozitív fényben beszélt Bigéről.

Az RTL Klub információ szerint az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnökének társaságában ment az OTP székházába. Király monetáris területen segíti az ellenzék választási programját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!