Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett

2022. március 31. – 08:55

frissítve

Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett
Forrás: olvasónk
Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak.

Nem, nem írtuk meg előre februárban, ami most csütörtökön történt

A Transtelex erdélyi oldalunkon csütörtökön reggel megjelent hír Telex szerkesztőségi rendszerébe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk. A Transtelex cikke, ahogyan az abban dokumentált tények is újak, így a Telexre is hírként kerültek be, a hiba kizárólag a dátumot érintette. A rövid ideig véletlenül látható február elsejei időpontban már csak azért sem készülhetett volna „előre” ilyen cikk, mert február 26-án sorsolták ki a szavazólapok pártsorrendjét, és március 4-én hagyta jóvá a választási bizottság a szavazólap kinézetét.

Szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett. Az üres telken, amelyet eddig illegális hulladéklerakatként használtak, az építkezési hulladékok törmelékkupacai között bezsákolt szavazólapokra bukkantak, ezeknek egy része el is volt égetve.

A punctul.ro/pontmaros helyi portál újságírója Cristian Teodorescut telefonon értesítette egy anonim olvasó arról, hogy mit talált Jedd község határában és néhány fotót is küldött róla. Az újságíró kiszállt a helyszínre és videófelvételt készített. A képsorokból kiderül, hogy már kitöltött szavazólapokról van szó, néhányon az is jól látható, kikre adták le szavazatukat azok, akiknek borítékja az illegális hulladéklerakat szemétkupacai között végezte. Az egyik szavazólapon kivehető az ellenzéki koalícióra behúzott X, a másikon pedig jól látható, hogy egy választópolgár a Mi Hazánkra adta le voksát.

A Transtelex megkeresésére Cristian Teodorescu elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent a helyszínen hagyott, és értesítette a rendőrséget az esetről. Arra vonatkozó információja egyelőre nincs, hogy kiszálltak volna-e már helyszínelni vagy sem, őt nem keresték meg további felvilágosítások végett. Egyelőre tehát nincs arra vonatkozó információnk, hogyan, milyen körülmények között került oda az a bizonyos zsák, és arra vonatkozóan sincs, hogy hány szavazólapot tartalmazhatott.

Forrás: olvasónk
Forrás: olvasónk
Forrás: olvasónk

Azok a magyar állampolgárok, akik 2022. március 9-ig regisztráltak, levélben szavazhatnak az április 3-i magyarországi választásokon.

Mivel a székelyföldi térségből a csíkszeredai főkonzulátushoz érkeznek be a begyűjtött levélszavazatok, és innen továbbítják konzuli futárszolgálattal Magyarországra, megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot azokkal a szervezetekkel, amelyek érintettek lehetnek az ügyben: a marosvásárhelyi Demokrácia-központtal, az RMDSZ Maros megyei szervezetével, a marosvásárhelyi rendőrséggel, illetve a főkonzulátussal.

A rendőrség helyszínel

A marosvásárhelyi rendőrség időközben kiszállt a helyszínre, ott van a hírt elsőként közlő punctul.ro munkatársa is, aki újabb videófelvételt készített:

A felbontott levélszavazatokat, és a kiikszelt, összegyűrt, de el nem égett szavazólapokat a rendőrök, zsákokba gyűjtötték, ezek bizonyítékként szolgálnak az eljárás során. Parászka Boróka, marosvásárhelyi újságíró arról tudósít, hogy „a papírlapok mellett elszenesedett papírmaradékot, pernyét is zsákokba gyűjtöttek, nem tudni egyelőre hány szavazólap került elő, hányat égettek vagy égethettek el.”

Marosvásárhelyi Demokrácia-központ: szerdán is indult Csíkszeredába levélszavazat-szállítmány

Egyelőre a Transtelex megkeresésére Szente Anna, a marosvásárhelyi Demokrácia-központ irodavezetője válaszolt, aki elmondta, hogy az irodában leadott lezárt borítékokat számolják, kötegelik és naponta, kétnaponta a Demokrácia-központ munkatársa autóval szállítja a csíkszeredai konzulátusra. A szállítmányról jegyzőkönyv készül, és a megérkezésekor a konzulátus munkatársai visszaigazolják, hogy rendben volt-e a szállítmány. 2-3 ezer levélszavazatot gyűjtenek be naponta Marosvásárhelyen, és eddig nem észleltek fennakadást ezeknek továbbításában. Szerda délelőtt is indult egy szállítmány részükről Csíkszeredába, de ma reggel megérkezett a visszaigazolás, hogy rendben volt.

A csíkszeredai főkonzulátust is megkerestük, azonban Tóth László főkonzullal nem sikerült felvenni a kapcsolatot, munkatársaitól azt a választ kaptuk, hogy programja van. E-mailben kérték a Transtelex kérdéseit, amint válasz érkezik, azt is közölni fogjuk.

Márki-Zay Péter a határontúli levélszavazatok megsemmisítését kéri

A hírre az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Facebook-bejegyzésben reagált: „Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból” -írja Márki-Zay.

Maros megyei RMDSZ: az RMDSZ nem érintett az incidensben

Péter Ferenccel a Maros megyei RMDSZ elnökével, a megyei tanácselnökkel nem sikerült beszélnünk. Kovács Mihály Levente, Maros megye tanácsának alelnöke válaszolt végül a Transtelex megkeresésére, és elmondta, hogy a sajtóból értesültek az esetről, de a Maros megyei RMDSZ szervezetét különösebben nem érinti a történet, ugyanis a szervezet irodáin keresztül eddig simán, fennakadás nélkül működött a begyűjtés, és garantálják a levélszavazatok biztonságos eljuttatását a konzulátusra, ahol az RMDSZ-es munkatársak „saját kezűleg” helyezik el az urnában őket. „Eddig több mint több ezer levélszavazatot gyűjtöttünk össze. 6200 szavazatot március 25-én, pénteken továbbítottunk a csíkszeredai főkonzulátusra, azóta még összegyűlt többezer” – részletezte Kovács az elmúlt napok számadatait. A megyei tanács alelnöke többször hangsúlyozta, hogy az RMDSZ megbízható partner a levélszavazási rendszer működtetésében, és továbbra is biztatja mindazokat, akik még nem juttatták el szavazataikat az RMDSZ-irodákba, azok tegyék meg, mert „garantáltan célba jut” a küldemény. Egyébként remélik, hogy a rendőrségi eljárás eredményeképpen kiderül, hogy ki a tettes, ugyanis egészen biztos, hogy az RMDSZ nem érintett ebben az incidensben.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Kovács Mihály Levente alelnök március 25-én 6200 levélszavazatot indítottak a Csíkszeredai Főkonzulátusra – Fotó: Péter Ferenc Facebook-oldala
Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Kovács Mihály Levente alelnök március 25-én 6200 levélszavazatot indítottak a Csíkszeredai Főkonzulátusra – Fotó: Péter Ferenc Facebook-oldala

Kovács Mihály Levente külön kívánta hangsúlyozni, hogy meglátása szerint egy provokációról van szó, ugyanis az ellenzék miniszterelnök-jelöltje máris kérte az összes határontúli szavazat megsemmisítését. Azt is elmondta, hogy tudomása szerint egyetlen azonosító nyilatkozatot sem talált a rendőrség az elégetett szavazatok mellett, és népszavazási kérdőívet sem. Mindez arra utalhat, hogy a tettesek célja az erdélyi szavazóknak és azoknak a szervezeteknek a lejáratása volt, amelyek részt vesznek a levélszavazatok összegyűjtésében.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármesterének Facebook-bejegyzése az első nyilvános reakció az RMDSZ részéről a történtekre, és ő is provokációnak minősíti az esetet.

A levélszavazási rendszerről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!