Magyarország öt hónap alatt annyi erőforrást élt fel, mint amennyi egész évre járna neki

2023. május 30. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország idén május 30-án érte el a túlfogyasztás napját, írta közleményében a WWF Magyarország.

Az már régóta tartó tendencia, hogy globálisan is egyre kevesebb idő alatt fogyasztjuk el az egy évre elegendő erőforrásadagunkat, amivel az a nagy probléma, hogy a Föld erőforrásai végesek. Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor 5 hónap alatt élnénk fel a Föld egész éves erőforrásait.

A magyarok túlfogyasztása a világátlagnál is rosszabb, mi már május 30-án feléljük ezeket az erőforrásokat, míg a nemzetközi túlfogyasztás napja 2022-ben július 28-ára esett. Bár a tavalyi dátumhoz képest idén nincs változás, 2021-ben még június 8-án jött el a hazai túlfogyasztás napja. Globális viszonylatban ez azt jelenti, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem tud olyan ütemben regenerálódni, amilyen tempóban mi elhasználjuk azokat: mintha a telefonunk akkumulátorát minden éjszaka csak 10 százaléknyival tudnánk tölteni, de napközben 15 százalékot merítenénk. Értelemszerűen pár nap után teljesen lemerülne az akkumulátor.

A túlfogyasztásban a vállalatok és a kormányok felelőssége nagyobb, de az átlagemberek is tehetnek azért, hogy a trend változzon. Ehhez az életmódjukon és szokásaikon kell változtatniuk, a WWF példaként említette, hogy egy 2020-as felmérés szerint már viszonylag sokan figyelnek arra, hogy egyszer használatos szatyrok helyett vászontáskákat használjanak, vagy szelektíven gyűjtsék a hulladékot. Az élelmiszer pazarlásában viszont még mindig erősek vagyunk.

Egy 2022-es országos, reprezentatív kutatásból viszont az is kiderül, hogy a magyarok elvárják a döntéshozóktól a felelős gondolkodást: például azt, hogy ne építsék be Magyarország természeti területeit, vagy csökkentsék a fakivágásokat a hazai védett erdőkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!