Több élelmiszert dob ki az EU, mint amennyit importál
2022. szeptember 20. – 18:42
frissítve
153 millió tonna élelmiszerhulladékot termel évente az Európai Unió, ami több, mint az összes élelmiszerimportja – írja a Feedback EU friss jelentése. A The Guardian elemzése szerint ez duplája az eddig becsült értéknek, és 15 millió tonnával több, mint amennyi élelmiszer egyáltalán érkezik az Unióba.
Hogy még jobban lehessen érzékeltetni a mennyiségeket, érdemes tudni, hogy fele annyi búzát dobunk ki minden évben, mint amennyit az Európa éléskamrájának nevezett Ukrajna békeidőben exportál, és negyede az EU egyéb gabonaexportjának.
Frank Mechielsen, a Feedback EU igazgatója azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi élelmiszerárak mellett felháborító, hogy az Unióban ennyi élelmiszert dobunk ki, és felhívta az EU figyelmét arra, hogy éppen itt lenne az ideje jogszabályi kötelezettségek alá vonni az élelmiszer-hulladék lefelezését, ahogy az a 2030-as targetekben is szerepel.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világ élelmiszerárai a múlt hónapban 8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, részben az ukrajnai háború miatt. A búza, a kukorica és a szójabab ára idén még a 2008-as pénzügyi világválság csúcsán tapasztalt rekordokat is felülmúlta.
A The Guardian idézi Abdolreza Abbassiant, a FAO korábbi vezető közgazdászát, gabonapiaci elemzőt, aki azt mondja: az olcsó élelmiszeráraknak végleg lőttek, valószínűleg az orosz–ukrán háború után is maradnak a jelenlegi számok. A szakértő szerint az energiahelyzet, a műtrágyaproblémák, a szállítási bizonytalanságok és a klímaváltozás miatt el kell fogadnunk, hogy
az élelmiszerárakat már nem fogjuk az egy évtizeddel ezelőtti szinten látni.
Az Európai Unió várhatóan még ebben az évben javaslatot tesz a világ első, jogilag kikényszeríthető élelmiszer-pazarlási céljairól. Eddig 43 zöld non-profit szervezet támogatta az EU felhívását, amely szerint 2030-ra 50 százalékkal kell csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét.
Becslések szerint az EU élelmiszer-termelésének nagyjából 20 százaléka megy kárba minden évben, ez az uniós vállalkozások és háztartások számára évi 143 milliárd eurós költséget jelent. Az élelmiszer-pazarlás az Unió teljes károsanyag-kibocsátásának legalább 6 százalékáért felelős.