Kicsit kevesebben halnánk meg, ha több fát ültetnénk

2023. február 2. – 11:32

Kicsit kevesebben halnánk meg, ha több fát ültetnénk
A Néprajzi Műzeum tetőkertje 2022 nyarán – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Európában nagyjából 2644 korai halálozást lehetne megelőzni azzal, hogy több fával próbáljuk ellensúlyozni az úgynevezett városi hősziget hatást, csak Budapesten több száz ilyen halál történhetett 2015-ben egy friss kutatás szerint.

A barcelonai Globális Egészségügyi Kutatóintézet (ISGlobal) kutatása 93 európai városban vizsgálta a húsz év felettiek halálozását 2015 júniusa és augusztusa között, illetve adatokat gyűjtött a városi és a városon kívüli hőmérsékletről. Megvizsgálták, hogy a városi hősziget hatása nélkül hogyan alakultak volna a halálozások, és hogy hogyan csökkent volna a hőmérséklet a vizsgált területeken, ha 30 százalékkal több fát ültetnek ott.

Általánosságban elmondható, hogy ha az átlagos fás területek számát 14,9 százalékról 30 százalékra emelnénk Európában, akkor ez a városok hőmérsékletét 0,4 Celsius-fokkal csökkentené, ez pedig visszavenné a hő okozta halálozások számát 39,5 százalékkal a tanulmány szerint.

Az ISGlobal több magyar nagyvárost is vizsgált, a publikált adatok szerint Budapesten a vizsgált időszakban 378 olyan haláleset történt, ami a hősziget hatás számlájára írható. Ez a szám Bécsben 231, Prágában 148, de Madridban például 559. A mérésben Kolozsvár jött ki a legrosszabbul, itt a zöldterületek mért aránya 7 százalék, százezer lakosból pedig 32 korai halálát okozhatta a városi meleg.

A fás területek aránya Londonban és Oslóban a legnagyobb, előbbiben 15,5, utóbbiban ez 34 százalék.

Ezek a számok Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsen vagy Győrben értelemszerűen alacsonyabbak, ezekben a városokban ráadásul a népességre vetített halálozási arány is sokkal kevesebb, mint a fővárosban.

Az ISGlobal által összeállított adatokat itt lehet böngészni.

Nem kell kifejezetten hőhullámnak vagy hőségriadónak lennie, hogy a magasabb hőmérséklet megtegye a hatását, és felerősítse többek között a kardiovaszkuláris betegségektől szenvedők panaszait, vagy megnövelje azoknak a számát, akiknek emiatt kórházba kell menni.

„A jelenlegi kibocsátáson alapuló előrejelzések azt mutatják, hogy a hővel összefüggő betegségek és halálozások a következő évtizedekben nagyobb terhet jelentenek egészségügyi szolgálataink számára” – nyilatkozta Tamara Iungman, az ISGlobal kutatója, a tanulmány szerzője.

A városi hősziget hatásról 2021-ben az ELTE kutatói is készítettek tanulmányt, és megállapították, hogy Budapesten már májusban 40 fok körüli hőmérsékletet lehet mérni a napsütötte aszfalton.

(ISGlobal, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!