Torzított koponyájú kislány maradványait is megtalálták az M100 feltárásánál

2022. november 4. – 16:40

frissítve

Torzított koponyájú kislány maradványait is megtalálták az M100 feltárásánál
Az ásatás helyszíne – Fotó: Érdi Róbert / Salisbury Régészeti Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencven sírt tártak fel a szakemberek több különböző korszakból az M100 autóút építkezésénél, többek között egy olyat is, amiben egy kislány szándékosan torzított koponyáját is megtalálták – áll a Salisbury Régészeti Kft. pénteki közleményében.

Az összesen 12 hektáros területen a szakemberek újkőkori, bronzkori, 5.
századi germán és késő avarkori emlékeket is találtak, nagy többségében olyan sírokról van szó, amelyeket az eltemetés után kiraboltak.

Fotó: Érdi Róbert / Salisbury Régészeti Kft.
Fotó: Érdi Róbert / Salisbury Régészeti Kft.

Szász Barbara, a Salisbury Régészeti Kft. munkatársa a közleményben elmondta, hogy a torzított koponyájú kislány sírjában több leletet is felfedeztek, találtak edénymellékletet (ebben volt a túlvilágra szánt étel és ital), egy csontfésűt, gyöngy nyakláncot, egy aranyozott bronzlemezt és egy nagyobb gyöngyöt is.

A közlemény szerint a szülők valószínűleg a csecsemő születésekor megkezdték és valószínűleg kétéves korig folytatták a deformálást, amitől hosszított formát kapott. A korát az antropológiai vizsgálat határozhatja majd meg. A tárgyi leletek most
bekerülnek a Salisbury Régészeti Kft. műhelyébe, majd a feldolgozás után
várhatóan a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményébe.

A múzeum már korábban is beszámolt a Fejér megyei Mány környékén talált leletekről:

Az M100-as gyorsforgalmi út Esztergomot és az M1-es autópályát kötné össze, de az építését idén elhalasztották. Völner Pál államtitkár erősen lobbizott az útért, de 2021-ben kiderült, hogy olyan cég építhette egy 15 kilométeres szakaszát, amihez több szálon is kötődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!