A Nébih kivonja a forgalomból az átverős „tüdő vitaminját”, és milliós büntetést kap a forgalmazó

2022. július 1. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly decemberben írtunk hosszabban arról a magyar vitaminkészítményről, amelyről többek között azt állították, hogy covidosokat kezelnek vele abban a járványkórházban, amely valójában nem is üzemelt. Az Air7 nevű vitaminkészítményről már akkor azt írtuk, semmi nem igazolja, hogy különösebb hatása lenne a tüdőre, most – közérdekű bejelentés alapján lefolytatott vizsgálat után – a Nébih közleményben jelezte, hogy

a hatóság elrendelte a félrevezető jelöléssel ellátott „air7 tüdő vitaminja” termékek forgalomból történő kivonását.

Még a koronavírus-járvány aktív szakaszában kezdték árulni az étrend-kiegészítő családot: a patikákban, bioboltokban és interneten is kapható készítmények forgalmazásánál kifejezetten azok tüdőerősítő hatását emelték ki.

A médiafigyelmet ráadásul a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozóknak nyújtott termékadományok és beszámolók is fokozták. Ezekben közismert egészségügyi szakemberek is megjelentek, ami növelte a termék iránti bizalmat.

A hatóság szakemberei végül az ellenőrzéskor megállapították, hogy – a termékcsaládba tartozó – az „air7 tüdő vitaminja” étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén.

És bár a kifejezetten dohányzó embereknek ajánlott verzió tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírhat, de az nem igazolt, hogy a dohányzásnak köszönhetően fokozottan igénybe vett tüdő esetében is érvényesül ez a kedvező élettani hatás, írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Emellett a termékeken és azok kommunikációjában több nem engedélyezett (és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság /EFSA/ véleményezése alatt sem álló) állítást is használt a forgalmazó. Az egyik ilyen például maga a „tüdő vitaminja” védjegy volt.

Kép: Nébih
Kép: Nébih

A termékekről egyébként azt is kommunikálták, hogy betegségmegelőző, tünetenyhítő és gyógyító tulajdonságai vannak, ami szintén nem megengedett. Tehát egyértelműen kiderült, hogy a lényeges tulajdonságairól szóló állítások nem igazak.

A Nébih így végül elrendelte az érintett étrend-kiegészítők kivonását a forgalomból, a forgalmazót pedig milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság fizetésére kötelezte.

A készítményről, az átverős kommunikációról, a médiában megjelent félrevezető anyagokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!