149 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökség új űrhajósosztályába, nyolcan mentek át az első szűrésen

2022. február 11. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

149 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökség (ESA) új űrhajósosztályba, közülük nyolcan jutottak be a kiválasztás második körébe – írja az Rtl.hu.

Az ESA-hoz 22 523 érvényes űrhajóspályázat érkezett be, a legtöbben Franciaországból (7087), Németországból (3695) és Nagy-Britanniából (2000) jelentkeztek a 2021-22-es űrhajós osztályába.

Magyarországról 149-en jelentkeztek, 115 férfi és 34 nő. Az átfogó szűrési fázis után nyolc magyar jutott be az űrhajós-kiválasztás második szakaszába, három férfi és öt nő. A több mint 22 ezer jelentkező közül összesen 1361-en mentek át a szűrésen.

A második kör egy egész napos pszichológiai teljesítményvizsgálattal kezdődik az ESA egyik európai létesítményében. A második fázison is sikeresen túljutó pályázók pszichológiai interjúkon és csoportos teszteken vesznek majd részt, ami után orvosi vizsgálatok következnek. A legalkalmasabbnak vélt jelöltek ezután felvételi beszélgetésekre kapnak meghívást. Az ESA új űrhajós és tartalékos űrhajósosztályát várhatóan 2022 őszén hirdetik ki.

Az ESA három kategóriában keresi a jelentkezőket, projekt és professzionális asztronauták mellett paraasztronautákat is toboroznak. A fizikai fogyatékossággal élők számára is nyitott pályázatra 257-en jelentkeztek. Közülük 27-en jutottak be a második körbe.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly júliusban jelentette be, hogy Farkas Bertalan 1980-as és Charles Simonyi 2007-es űrrepülése után rövidesen ismét lehet magyar űrhajós.

Azt most még nem lehet tudni, hogy az ESA a magyar jelentkezők közül beválaszt-e valakit az újonnan induló osztályába, ugyanakkor Szijjártó korábban azt is bejelentette, hogy egy magyar–amerikai együttműködés keretében 2024-25 tájékán biztosan lesz új magyar űrhajós.

Ezt a programot az Axiom Space-szel közösen indították, ide 40 év alatti természettudományos végzettségűek (technológiai, mérnök vagy matematikai szektorban jártasak) jelentkezését várják. Emellett a jelentkezők fokozott stressztűrő képességét is vizsgálják, de több fizikai feltételnek is meg kell felelni. A magyar kormány űrhajósprogramjának az ESA űrhajós válogatásán továbbjutott jelentkezők is részesei lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!