Javíthat a Covid-túlélési esélyen egy olcsó antidepresszáns-hatóanyag

2021. december 6. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Több, erre utaló nemzetközi kutatás mellett egy magyar kutatás is biztató eredményre jutott, mikor azt vizsgálták, van-e összefüggés az antidepresszánsként ismert fluoxetin szedése és a kórházban kezelt közepesen súlyos, súlyos COVID-19-pneumonia túlélése között.

A magyar kutatók – Németh Zsófia, az Uzsoki Utcai Kórház Covid-osztályának vezetője és kollégái – olyan betegek orvosi dokumentációjából dolgoztak, akiket 2021. március 17. és április 22. között kezeltek a Semmelweis Egyetem Uzsoki Utcai Gyakorló Kórházában. A kutatást ismertető tudományos cikk szerint úgynevezett retrospektív eset-kontroll vizsgálatot végeztek.

Összesen 269 beteget vizsgáltak. Egy részük, 110 ember a bevett belgyógyászati kezelésen és Covid-ellenes gyógyszereken túl kapott napi 20 mg fluoxetint is. A 269 beteg közül 205-en (76,2 százalék) maradtak életben, és 64-en (23,8 százalék) haltak meg a felvételt követő 2. és 28. nap között.

A kutatók azt találták, hogy a fluoxetint szedő csoport mortalitása jelentősen, 70 százalékkal alacsonyabb, vagyis körülbelül harmadannyi volt, mint a fluoxetint nem szedők mortalitása.

Úgy látták, hogy ez a hatás független volt minden más, a halálozást amúgy befolyásoló tényezőtől. A kutatók mindebből arra következtettek, hogy „amennyiben ezt az eredményt, a túlélés háromszorosára növekedését, randomizált, kontrollált vizsgálatok is megerősítik, a fluoxetin a COVID-19-pneumonia hatékony gyógyszere lehet”.

A témában tehát további kutatásokra van még szükség. Korábban mi is beszámoltunk arról a The Lancet Global Health című rangos szaklapban megjelent tanulmányról, amely egy olyan, Brazíliában végzett kísérletet írt le, amiben a fluvoxamin nevű hatóanyagot szedő páciensek kisebb arányban szorultak kórházi kezelésre. Nemrég pedig egy amerikai tanulmány is megjelent, amely szintén azt látszott alátámasztani, hogy a fluoxetin és a fluvoxamin antidepresszáns csökkenti a COVID-19 eredetű halálozást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!