Olcsó antidepresszáns-hatóanyag enyhítheti a Covid-tüneteket

2021. október 28. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hatóanyag, amit eredetileg antidepresszánsokban használnak, enyhítheti a Covid tüneteit – ez a megállapítása annak a tanulmánynak, ami a The Lancet Global Health című rangos szaklapban jelent meg. A publikáció egy Brazíliában végzett kísérletet ír le, amiben a fluvoxamin nevű hatóanyagot szedő páciensek kisebb arányban szorultak kórházi kezelésre – írja a CNN.

A kísérletet közel 1500 önkéntes Covid-beteg bevonásával végezte egy nemzetközi kutatócsoport. 741 betegnek napi kétszer 100 milligramm fluvoxamint adtak tíz napig, 756 betegnek pedig placebót. A fluvoxamint szedők csoportjában 79 ember szorult sürgősségi vagy kórházi kezelésre, vagyis a csoport 11 százaléka. Az álgyógyszert szedők csoportjában 16 százalék volt az arány. Ez elég szignifikáns különbség – úgy is lehet olvasni, hogy az ellátást igénylők száma 32 százalékkal kevesebb lett a hatóanyagot szedők között. A tanulmány szerzői szerint a fluvoxamin nem gyógyít meg, de a tüneteket jelentősen enyhítheti, és használatával kevésbé lehet megterhelő egy járvány az egészségügynek. Ráadásul egy olcsó, széles körben elérhető hatóanyagról van szó. Az eredmények megerősítéséhez további kutatások szükségesek.

Covidos beteg kezelése egy Sao Paulo-i kórházban – Fotó: Mario Tama/Getty Images
Covidos beteg kezelése egy Sao Paulo-i kórházban – Fotó: Mario Tama/Getty Images

A fluvoxamin nem először kerül az orvosok figyelmébe a Coviddal kapcsolatban. Mint tavaly megírtuk, már klinikai tesztelés fázisban tart egy magyar gyógyszerszabadalom, amellyel a koronavírus által előidézett tüdőhegesedést is jól lehet kezelni. A dr. Fekete Andrea vezetésével dolgozó kutatócsoport szintén a fluvoxaminnal kísérletezett. A hatóanyag egyik mellékhatása az, hogy hegképző- és gyulladáscsökkentő hatású, és azt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján működő kutatócsoport ismerte fel, hogy több szerv esetében is igazolható ez a védő mechanizmus. Egyik ehhez kapcsolódó felfedezésüket elsőként publikálták 2016-ban, ez azóta Európán kívül már az USA-ban, Japánban, Kínában és Izraelben is szabadalmi védettséget kapott, eredményeiket több neves szaklap publikálta.

„A fluvoxamin két ponton fejti ki védő hatását” – magyarázta tavalyi cikkünkben dr. Fekete Andrea. „A koronavírus következtében kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában az úgynevezett citokinvihart gátolja oly módon, hogy a gyulladást beindító anyagok termelődését csökkenti. Emellett pedig hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli, ezáltal kisebb felületen károsodik a tüdő, vagyis nagyobb marad a légzőfelület.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!