Hamarosan betegeken tesztelik a koronavírus utókezelésében ígéretes magyar fejlesztésű gyógyszert

2020. november 6. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A klinikai tesztelés fázisba ért az a magyar gyógyszerszabadalom, amellyel a koronavírus által előidézett tüdőhegesedést is jól lehet kezelni.

A dr. Fekete Andrea vezetésével dolgozó kutatócsoport a korábban antidepresszánsként használt fluvoxaminnal végzett kísérleteket. A fluvoxamin egyik mellékhatása az, hogy hegképző- és gyulladáscsökkentő hatású. A gyógyszer a Sigma-1 nevű receptor aktiválásával képes csökkenteni a gyulladásos folyamatokat. Az 1970-es években leírt receptornak alapvetően a memóriában, viselkedésben tulajdonítottak szabályozó funkciót, de későbbi kutatások kimutatták a gyulladáscsökkentő szerepét.

Azt már Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján működő, dr. Fekete Andrea által vezetett kutatócsoport ismerte fel, hogy több szerv – például a tüdő, a vese vagy a szem – esetében is igazolható a központi idegrendszerhez hasonló védő mechanizmus. Felfedezésüket – miszerint a Sigma-1 szerepet játszik a vese oxigénhiányos károsodásában, így jó célpontja lehet az ilyen irányú gyógyszerfejlesztéseknek – elsőként publikálták 2016-ban, ez azóta Európán kívül már az USA-ban, Japánban, Kínában és Izraelben is szabadalmi védettséget kapott, eredményeiket több neves szaklap publikálta.

„A fluvoxamin két ponton fejti ki védő hatását. A koronavírus következtében kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában az úgynevezett citokinvihart gátolja oly módon, hogy a gyulladást beindító anyagok termelődését csökkenti. Emellett pedig hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli, ezáltal kisebb felületen károsodik a tüdő, vagyis nagyobb marad a légzőfelület. A szakemberek azt várják a terápia hatásaként, hogy a koronavírus szövődményként kialakuló és gyakran elhúzódó légzési nehezítettség is rövidebb ideig áll majd fenn” – idézte dr. Fekete Andreát a Semmelweis Egyetem honlapja.

Dr. Fekete Andrea munka közbenFotó: Semmelweis Egyetem
Dr. Fekete Andrea munka közbenFotó: Semmelweis Egyetem

A munkacsoport meggyőző eredményekre jutott, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyorsított eljárásban engedélyezte a klinikai vizsgálatok megkezdését. A kutatás a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs egyetemi spin-off cég együttműködésében valósul meg.

A száz középsúlyos, kórházi kezelésre szoruló beteg bevonásával és egyéves követésével zajló vizsgálat novemberben kezdődhet a Semmelweis Egyetemen, ahol a betegek a kórházi kezelés részeként és ezután bizonyos ideig otthon is kapják majd a fluvoxamin hatóanyagú tablettát. A mintegy félmilliárd forintos klinikai tanulmány jelentős kormányzati és egyetemi saját forrás mellett biotech magánbefektetői (Várkonyi Attila, Lantos Csaba, Duda Ernő és Rekeczky Csaba) támogatással valósul meg.

„Nagyon ritkán fordul elő a magyar gyógyszerkutatás történetében, hogy egy hazai szabadalom eljut az úgynevezett klinikai vizsgálatok kettes fázisába, amikor lehetőség nyílik a betegeken történő alkalmazásra. Munkatársaimmal bízunk abban, hogy az alapkutatástól a klinikai alkalmazásig tartó teljes folyamat kizárólag hazai tudósok és támogatók összefogásával valósul meg, és az új terápia segítheti a Covid-19-betegek gyógyulását” – mondta dr. Fekete Andrea.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!