Másfél év trappolás után hamarosan hazaérhet a Kínában kóborló elefántcsorda

2021. augusztus 9. – 11:00

frissítve

Másfél év trappolás után hamarosan hazaérhet a Kínában kóborló elefántcsorda
Nem rejtőző, hanem ejtőző csorda – Fotó: Yunnan Forest Brigade / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, hamarosan újra otthonra lelhet az a 14 főből álló elefántcsorda, amelynek tagjai még 2020 márciusában indultak útnak a Kína délnyugati részén lévő Hszisuangbannai Természetvédelmi Területről.

A vándorló elefántok tavaly novemberben megérkeztek Pu'er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet. Onnan fél év lazítás után április közepén kelt ismét útra a csapat.

Az elefántok útját végig szoros ellenőrzés alatt tartották Kínában, drónokkal követték őket, étellel egyengették az útjukat, hogy lehetőség szerint ne tarolják le például a kukoricatáblákat, mint ahogy arra korábban példa volt. Előfordult, hogy a hatóságok dombokat építettek egy folyópartra, vagy kamionokkal torlaszolták el az utat, hogy a csorda ne caplasson be lakott területre. A megjelent videók alapján ez nem mindenhol volt sikeres, előfordult, hogy az állatok a városban is flangáltak.

Az eredetileg 15 fős csordától elszakadt egyik hímet később elkábították, és visszavitték a rezervátumba. A 14 különböző méretű és korú ázsiai elefántot most vasárnap este átkísérték a Jüancsiang (Yuanjiang) folyón, hogy visszatérhessenek arra a természetvédelmi területre, ahol a vándorlásuk előtt éltek. Így a tervek szerint hamarosan újból otthonra lelhetnek, bár még mindig elég távol, mintegy 200 kilométerre vannak a rezervátumuktól.

Az ázsiai elefántok a legjobban védett állatok közé tartoznak, nagyjából 300 példány él Kínában, élőhelyük területe a mezőgazdasági területek és a városok növekedése miatt egyre zsugorodik, így az is lehetséges, hogy az elefántok csak új otthont keresnek, ahol könnyebb élelemhez jutniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!