Nincs magyarázat a Kínában vándorló elefántcsordára, a kutatók esélyesnek tartják, hogy új otthont keresnek az állatok

2021. június 23. – 13:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem értik a kutatók sem az okot a Kínában vándorló elefántcsorda mögött. Ahogy Joshua Plotnik elefántpszichológus, a New York-i Egyetem kutatója fogalmazott:

„Senki nem ismeri az okát. Szinte bizonyos, hogy összefügg a források – élelmiszer, víz, menedék – keresésével, ennek értelme lenne, ismerve azt a tényt, hogy a legtöbb térségben, ahol ázsiai elefántok élnek vadon egyre gyakoribb, hogy az ember megzavarja természetes élőhelyüket.”

Az elefántok vándorlása kisebb távolságokon gyakori, viszont a mintegy 15 egyedből álló csorda közel egy éve tartó utazása elég ritkának számít. Főként, hogy az állatok mintegy 500 kilométert tettek meg Kína-szerte.

Az elefántcsorda 2020 márciusában indult útnak az ország délnyugati részén lévő Hszisuangbannai Természetvédelmi Területről és novemberben érkeztek meg Pu'er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet. A csorda öt hónappal később, április közepén kelt ismét útra.

Lepihent elefántcsorda – Fotó: XINHUA / Xinhua via AFP
Lepihent elefántcsorda – Fotó: XINHUA / Xinhua via AFP

Ahogy arról írtunk júniusban, a csorda útját szoros kontrollálás, drónos megfigyelés követi Kínában, az őket megfigyelő, kirendelt csapatnak ugyanis az a feladata, hogy távol tartsa az állatokat a városoktól. Ennek érdekben például étellel terelgetik őket. Az állatok a vándorlásuk alatt súlyos károkat okoztak, többek között egész kukoricatáblákat pusztítottak el, istállókat romboltak le.

Plotnik szerint a vándorlást a csorda szociális dinamikája is mozgathatja. A tudósok szerint meglepő volt az is, hogy a csordában három hím sokáig tartott a nőstény vándorlókkal (a hím elefántok általában pubertás után egyedül vagy más hímek csoportjával vándorolnak). Ahimsa Campos-Arceiz professzor, a hszisuangbannai botanikus kert kutatója azt mondta:

„Ez nem szokatlan, de meglep, hogy ilyen hosszú ideig a csoporttal tartott. Valószínűleg ismeretlen volt számára a terület. Amikor láttam őket a településeken kóborolni, együtt haladtak, nagyon közel egymáshoz, ami a stressz jele.”

A kutatók egyetértenek abban, hogy ez nem klasszikus vándorlás, mivel nem egy meghatározott útvonalat követnek. A városiasodás, erdőirtás miatt csökkent az állatok élőhelyének területe, így az is lehetséges, hogy új otthont keresnek, ahol könnyebb élelemhez jutniuk. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!