Barcelona–Palma de Mallorca léghajóval, ki jön?

2021. május 26. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy brit cég környezetbarát léghajókat állítana forgalomba, terveik szerint az első járművek már 2025-ben vihetnének utasokat Liverpool és Észak-Írország fővárosa, Belfast között, írja a Guardian. A bedfordi székhelyű társaság, a HAV (Hybrid Air Vehicles) azt állítja, hogy az Airlander 10 névre keresztelt hibrid légi járműveik akár száz utast is szállíthatnának rövid távokon, például egy Barcelona–Palma de Mallorca közötti távolság négy és fél óra alatt leküzdhető. Járatokat terveznek Oslo és Stockholm (6,5 óra), Seattle és Vancouver (4 óra) között is.

Ami a HAV szerint ennél sokkal fontosabb: személyenként csak 4,5 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással terhelnék a környezetet, szemben a hagyományos repülőgépekkel, amelyeknél 53 kilogramm ugyanez a mutató. A társaság támogatói között van egy orosz aranybánya tulajdonosa és Bruce Dickinson, az Iron Maiden frontembere is.

Az ENSZ tavaly év végi jelentése szerint a világ leggazdagabb egy százaléka több mint duplaannyi szén-dioxid-kibocsátásért felelős, mint a legszegényebb 50 százalék. A legnagyobb jövedelmű 10 százalék használja fel a szárazföldi közlekedés energiájának mintegy 45, a légi közlekedés által fogyasztott energia nagyjából 75 százalékát. A nemzetközi légi közlekedés visszafogása fejenként majdnem 2 tonnával, a háztartások megújuló energiára váltása nagyjából másfél tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást.

Joe Biden amerikai elnök nemrég azt ígérte, hogy 50 százalékkal csökkentik szén-dioxid-kibocsátást 2030-ra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!