A kitűzött másfél fok helyett akár 2,9 fokkal is melegedhet a klíma 2100-ra

2021. május 4. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az évszázad végére 2,4 fokkal fog felmelegedni a Föld akkor, ha minden tervezett klímavédelmi intézkedés megtörténik, írja az MTI a legújabb becslések alapján.

A becsült melegedés mértéke meghaladja a nemzetközi célkitűzéseket (a globális átlaghőmérséklet emelkedésének 1,5-2 Celsius-fok alatt tartását). A Climate Action Tracker (CAT) elemzési projektjét Niklas Höhne klímakutató kedden mutatta be a német környezetvédelmi miniszterrel, Svenja Schulzéval Berlinben.

Jelezték, ha nem történnek további intézkedések, 2100-ra akár 2,9 fokkal is emelkedhet a hőmérséklet. Újabb intézkedések esetén is elérheti a felmelegedés mértéke a 2 Celsius-fokot. A 2015-ös párizsi egyezmény céljainak eléréséhez ugyanakkor a század végére 1,5 Celsius-fokban kellene mérsékelni a hőmérséklet emelkedését. Ehhez a CAT ismeretei alapján 2030-ig a globális emisszió mértékét felére kellene csökkenteni. Höhne szerint azonban

„hatalmas szakadék tátong az igények és a valóság között”

– azaz a kutató szerint nem éppen a párizsi egyezmény irányába halad a világ. Egy másik becslés korábban úgy becsülte, 2,3 fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet a levegőben lévő szén-dioxid miatt. A Nature Climate Change című folyóiratban publikált tanulmány nagyjából egybevág a CAT kutatásával. A korábbi kutatás vezetője, Andrew Dessler azt mondta, a felmelegedés jön, de annak időbeli kitolása lenne a cél, hogy elegendő időt kapjon az emberiség az alkalmazkodáshoz, ugyanis

„ha 100 ezer év alatt kell hozzászoknunk néhány Celsius-fok melegedéshez, az nem jelentene akkora problémát. Azzal megbirkóznánk. Ám ugyanennyi emelkedés száz év alatt már nagyon rossz lenne”.

Az Európai Parlament januárban fogadta el a klímavédelmi törvényt, melynek fő célja továbbra is az, hogy 2050-re már nettó karbonsemleges legyen az EU, a képviselők most úgy döntöttek, hogy 2030-ra már el kellene érni az 1990-es szint kibocsátásának 60 százalékos mérséklését. A Meteorológiai Világszervezet mérései szerint 2020 első tíz hónapjában melegebb volt, mint a mérések kezdete óta valaha.

Április végén Biden, Putyin, Hszi Csin-ping, Macron, Merkel és további 35 ország vezetője, miniszterek, cégvezetők tartottak virtuális klímacsúcsot. A Föld napjára időzített találkozó a remények szerint mérföldkövet jelentett az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, miközben új lendületet adhatott a nemzetközi együttműködésnek. Míg azonban az olyan országok, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Argentína ambiciózus klímacélokat tűznek ki, addig mások, például Ausztrália és Brazília elmaradnak az elvárásoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!