Újabb szokatlan hőhullámokkal és fagyokkal járhat az Atlanti-óceán körforgásának további gyengülése

2021. február 25. – 22:30

Másolás

Vágólapra másolva

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere (Atlantic Meridional Overturning Circulation – AMOC), mint most – írja egy, a Nature Geoscience-ben megjelent tanulmány alapján a Guardian. Ez is hozzájárul az extrém időjárási jelenségekhez (mint például a szokatlanul erős viharokhoz a Brit-szigeteken, vagy a fagyhoz és hóeséshez Texasban), valamint a gyengülés miatt megemelkedhet a vízszint az USA keleti partjánál.

A Golf-áramlatot is hajtó AMOC a globális felmelegedéssel tovább gyengül majd, az évszázad végére akár 34-45 százalékos visszaesés is lehetséges. Egy bizonyos ponton túl a folyamat visszafordíthatatlanná válhat. Stefan Rahmstorf, a Klímahatás Potsdami Kutatóintézetének szakembere szerint a gyengülő AMOC még erősebb európai hőhullámokhoz vezethet. A körforgás már 15 százalékkal lassult, és a helyzet 20-30 éven belül még tovább romolhat.

A kutatók többek között üledéket és grönlandi jégmagot vizsgáltak, és ez alapján jutottak a megállapításra, hogy ezer éve nem volt ilyen rossz a helyzet. Az AMOC korábban volt már, hogy összeomlott, például a legutóbbi jégkorszak végén.

Az AMOC a világ legnagyobb óceáni körforgási rendszere. Gyakorlatilag a futószalag, ami például a Golf-áramlatot is hajtja. Meleg vizet szállít a Mexikói-öböl vízfelszínéről az óceán északi részére, ahol a víz lehűl és sósabbá válik. Egy idő után a víztömeg lecsúszik Írország fölé, amivel még több meleg vizet húz fel a karibi térségből. A körforgást szelek kísérik, amik enyhe, esős légtömegeket szállítanak az Egyesült Királyságba és Nyugat-Európába.

A kutatás szerint a visszafordíthatatlan összeomlás pillanata most még évtizedekre van, de ahogy gyorsul a klímaváltozás, úgy erősödik a folyamat is.

„Olyan súlyosak a lehetséges következmények, hogy még az is túl nagy kockázat, ha 10 százalék az esélye, hogy elindítjuk az összeomlást”

– mondta Rahmstorf.

A klímaváltozás nemcsak az időjárást, hanem az állatvilágot is erősen befolyásolják. Ahogy például tegnap írtuk a jegesmedvék négyszer annyi energiát kénytelenek felhasználni ugyanannyi táplálék beszerzéséhez, mint évtizedekkel ezelőtt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom