103 tonnányi rágcsálóval végezhettek a nálunk telelő fülesbaglyok

2021. február 22. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos felmérése alapján január végén legalább 16 455 erdei fülesbagoly telelt az ország valamelyik településének belterületén.

A telelő baglyokat lakossági felmérés segítségével számolták össze, és az ország 670 településről és 991 helyszínről érkezett adat baglyokról. Az MME közleményében azt írta, a felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt.

Egy erdei fülesbagoly a sok közülFotó: Huszti István/Telex
Egy erdei fülesbagoly a sok közülFotó: Huszti István/Telex

Nagy sikernek tekintik, hogy 2021-ben 149 olyan településről kaptak adatot, ahonnan tavaly nem. Az új települések közül 88-ban találtak egyébként baglyot.

Január végén a Telex az ország két legbaglyasabb településén, Kisújszálláson és Túrkevén kapcsolódott be a számolásba, és próbálta kiszúrni a háttérhatalomként megbúvó baglyokat. Túrkevén 593 erdei fülesbagoly telelt, de Karcagon, Mezőtúron és Kisújszálláson is 300 feletti létszámot regisztráltak. Budapesten négy kerületben ( 10., 16., 17., 21.) találtak néhány egyedet.

Az MME szerint a baglyokról érkező adatokból sok következtetés vonható el. Az az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet. Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó

16 455 bagoly legalább 4 113 750 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2020/2021-es telelési időszakban.

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) 102,8 tonna! A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!