Egy kilométer magasra lövelli a lávacafatokat az Etna

2021. február 21. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton már negyedszerre tört ki az Etna, amelynek legfrissebb kitörési hulláma december közepén indult el. A szombati lávakitörés nem volt váratlan, a növekvő földremegés azt már órákkal korábban jelezte. „Nem sokkal éjfél után a lávatűzijáték-kitörés lávaszökőkút-kitöréssé vált, ami azt jelenti, hogy folyamatosan tódult ki a gázban gazdag magma és fél 1-kor már egy kilométer magasra csaptak
fel a lávacafatok” – írta a Telexnek az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője.

Primitív magma tódul csúcsra

Az Etna intenzív, lávaszökőkúttal járó kitörést az okozza, hogy a földköpeny kőzetének részleges megolvadásával keletkezett magma viszonylag
gyorsan a felszínre jut anélkül, hogy megakadna egy magmatározóban – mondta Harangi Szabolcs. Az MTA doktora megerősített adatok alapján elmondta, hogy a friss, gázokban gazdag magma nyomul fel – 60-80 kilométer mélyről, szinte akadálytalanul.

Más esetekben „a keletkező magma általában megakad a földkéregben és ott elkezd kristályosodni, keveredik később érkező magmatömeggel, majd amikor a felhajtóerőből származó belső nyomása elér egy olyan szintet, hogy képes feltörni a felette lévő kőzettestet, akkor okozhat vulkánkitörést.”
A felnyomulás az Etna esetében „pulzálva történik, a gázokban gazdag magma adag gyorsabban halad felfelé és ahogy eléri a felszínt lávaszökőkút formájában csap ki. Egy kicsit várni kell, amikor elindul egy újabb, gázburborékokban feldúsult magmatömeg és ezután jön a következő paroxizmális kitörés” – magyarázta a vulkanológus egyetemi tanár.

Előre tudható, hogy lesznek még kitörések

Az Etna Európa legmagasabb működő vulkánja, a kitörésektől folytonosan változó magassága jelenleg 3329 méter. A vulkán kerülete a lábánál 135 kilométer. Földrajzi elhelyezkedésénél fogva ez a legrégebb óta megfigyelt és leírt működő vulkán.

Az Etna szerkezete alapján még jó ideig számítani lehet hasonló paroxizmális kitörésekre, „mindaddig, amíg van primitív magmautánpótlás. Ha ez megszűnik és a csúcsi kürtőcsatornák eltömődnek, akkor is tovább fognak zajlanak a mélybeli magmatározóban a folyamatok és készítik elő egy következő kitörés lehetőségét. Annak lefolyása, veszélyei az Etna jelenlegi és korábbi kitörései során keletkezett vulkáni kőzetek és a vulkáni működés együttes értelmezésével jelezhető előre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!