Elpusztult Manukura, Új-Zéland népszerű fehér kivije

2020. december 28. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elpusztult Új-Zéland egyik legnépszerűbb madara, Manukura, aki egy genetikai rendellenesség miatt teljesen fehér tollazatot kapott. A fehér kivi képeskönyv hőse lett, és játékgyártókat is inspirált.

Manukura kilenc évvel ezelőtt, fogságban született, barnás színű fajtársaival szemben fehér tollazattal. A madár a leucizmus miatt vált fehérré, ez is egy olyasmi genetikai állapot, mint az albinizmus, de a pigmenthiány ebben az esetben nem hat a szem színére. Nemrég például egy ilyen pingvint találtak a Galápagoson.

A tojómadár, akit először hímnek azonosítottak a Pūkaha Nemzeti Vadvilág Központ reklámarca lett, a kivik veszélyeztetettségére hívták fel vele a figyelmet. Manukurából plüssváltozat is készült, de képeskönyvekbe és emléktárgyakra is rákerült, írta a Guardian.

A gondozói december elején vették észre, hogy fogyásnak indult. Az állatorvosok egy meg nem termékenyített tojást találtak a madárban. Mivel a madár ezt nem tudta lerakni, műtéttel távolították el belőle. Ennek ellenére Manukura állapota tovább romlott, és hétfőn elpusztult.

A 2011-12-es költési szezonban három fehér kivi is született Pūkahaban, közülük Manukura volt az első, és rengeteg turista indult meg, hogy őt láthassa. Neve maori nyelven nagyjából annyit tesz, hogy a „Fő státuszú”, és a helyi közösség egy új kezdet szimbólumának tartotta.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!