Egy teljesen fehér, de nem albínó pingvint találtak a Galápagoson

2020. november 27. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ritka fehér pingvint fedeztek fel a Galápagos-szigeteken – jelentette be a Galápagos Nemzeti Park.


A ritka pingvint, ami egy genetikai rendellenességnek köszönheti fehérségét egy hete észlelte Jimmy Patino túravezető az Isabela-sziget északi részén. A Charles Darwin Alapítvánnyal együttműködve dolgozik Patino a galápagosi pingvin (Spheniscus mendiculus) populációjának monitorozásán a madár költőterületein, írta az MTI.

„Ebben az esetben a leucizmus néven ismert genetikai állapotról van szó, mely az állat tollazatának vagy szőrzetének pigmenthiányához vezet, de nem hat a szeme színére, ebben különbözik az albinizmustól” – közölte az intézmény.

A park munkatársai szerint ezek az állatok ellenállóbbak a napfénnyel szemben. A diagnózist azonban csak genetikai elemzés segítségével lehet felállítani.

A fehér galapágosi pingvinFotó: JIMMY PATINO / PARQUE NACIONAL GALAPAGOS / AFP
A fehér galapágosi pingvinFotó: JIMMY PATINO / PARQUE NACIONAL GALAPAGOS / AFP

Albínó és leucisztikus állatokat, például cápákat, gekkókat és madarakat már megfigyeltek a Galápagos Nemzeti Parkban, de ez az első alkalom, hogy pingvinnél észleltek ilyen genetikai rendellenességet.

A galápagosi pingvin a világ egyik legkisebb pingvinfaja, mindössze 35 centiméteres magasságra nő. Emellett ez az egyetlen olyan pingvin, mely az Egyenlítőnél él. A legutóbbi ellenőrzések szerint 2006 óta a legmagasabbra emelkedett a pingvinek száma, ezért a populáció hivatalosan egészséges. 2019 és 2020 között 1451-ről 1940-re emelkedett az egyedszám.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass