Háromszorosára növelhetik a beltéri légszennyezettség mértékét a fatüzelésű kályhák

2020. december 18. – 16:03

frissítve

Háromszorosára növelhetik a beltéri légszennyezettség mértékét a fatüzelésű kályhák
Forrás: Geography Photos/Universal Images Group via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A fatüzelésű kályhák és kandallók egészen egyedi hangulatot tudnak kölcsönözni egy szobának, de valószínűleg jobban jár az ember, ha inkább elektromos kandallót vesz, vagy bekapcsolja a kandalló csatornát a tévéjén, egy friss kutatás szerint ugyanis ezek háromszorosára növelhetik a beltéri légszennyezettség mértékét – írja a The Guardian.

Az Atmoshpere szaklapban publikált kutatásban tizenkilenc sheffieldi otthonban vizsgálták a kályhákat egy hónapon át légszennyezettséget mérő műszerekkel, ez idő alatt pedig összesen 260 olyan alkalmat regisztráltak, amikor aktívan használták a kályhákat. Az adatok alapján általában egyhuzamban négy óráig égett a tűz, ekkor pedig a háromszorosára nőtt a beltéri légszennyezettség mértéke ahhoz képest, amikor a kályhákat nem használták. Az apró részecskék a kutatás szerint akkor hagyják el a kályhát, amikor azt kinyitják, hogy megrakhassák fával, így azok, akik többször is így tesznek rövid idő alatt, sokkal nagyobb koncentrációnak teszik ki magukat.

A kutatók szerint a helyzet még mindig jobb, mint a nyílt égésterű kandallóknál, de hiába zárt egy kályha, ha kinyitják, tulajdonképpen pontosan ugyanaz lesz a végeredmény. Egyes kályháknak vannak szűrői, de ezek csak a kifelé távozó levegőt szűrik meg, így a problémára ez sem jelent megoldást. A kutatást vezető Rohit Chakraborty elmondta, hogy az eredmények elég aggasztóak, ezért azt tanácsolják, hogy gyerekek és idős emberek mellett lehetőleg senki ne használjon ilyen kályhákat, ha pedig mégis, akkor a lehető legkevesebb ideig tartsa nyitva az ajtaját, amikor begyújtja vagy fát rak a tűzre. Chakraborty kiemelte, hogy semmi esetre sem szeretné betiltatni ezeket az eszközöket, mert sokan csak ezekre támaszkodhatnak, de azt szeretné elérni, hogy mindenkit tájékoztassanak a káros mellékhatásairól.

A kutatás hatására a vizsgált háztartások közül háromban teljesen beszüntették a kályha használatát, másik tizenkettőben pedig megpróbálták csökkenteni az ajtónyitások idejét vagy mennyiségét, és arra is jobban odafigyeltek, hogy a tűzifa ne legyen nedves. A fatüzelésű kályhák ráadásul nemcsak a beltéri levegő minőségét befolyásolják negatívan, a kültéri szennyezéshez is jelentősen hozzájárulnak. Ez Magyarországon is igaz, a korszerűtlen kályhák és a rossz hőszigetelés miatt a lakossági szilárdtüzelés az egyik legfőbb oka a magyarországi légszennyezettségnek, a legszegényebb háztartásoknak pedig csaknem 40 százaléka fűt fával, szénnel vagy brikettel, míg a vidéki községek 75 százaléka használ kizárólag szilárd tüzelőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!