Gazdaságilag is nagy veszélyt jelenthet a világra az ökoszisztéma összeomlása

2020. október 12. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden ötödik ország anyagi helyzetét veszélyezteti az ökoszisztéma összeomlása. A GDP dollármilliárdjai függenek a biodiverzitástól, derül ki a Swiss Re jelentéséből.

A biztosítási társaság szerint a világ országainak egyötödét fenyegeti az ökoszisztéma összeomlása a vadon élő állatok és élőhelyeik folyamatos pusztulása miatt. Az emberi tevékenységek folyamatos pusztítást okoznak az állatoknak szükséges élelemben és tiszta vízben, de egyre károsul az árvízvédelem és a levegő tisztasága is.

Kattintson a Telex legfrissebb híreiért

A jelentés szerint a globális GDP több mint fele függ jelentősen a biodiverzitástól, a sokszínűség megszűnésének veszélye mégis egyre növekszik. A legmagasabbhoz közelít a rizikó szintje az olyan országokban, mint Ausztrália, Izrael vagy Dél-Afrika, de veszélyben van Spanyolország vagy Belgium, illetve a nagy mezőgazdasági ágazattal rendelkező Pakisztán és Nigéria is.

A Swiss Re jelentésének célja eredetileg az volt, hogy segítse a biztosítókat az ökoszisztéma-kockázatok felmérésében, így abban, hogy ezt figyelembe véve milyen árakat szabjanak meg a vállalkozások számára. Jeffrey Bohn, a kutatás vezetője szerint azonban az eredményt szélesebb körben is fel lehet majd használni, mivel

„ez lehetővé teszi a vállalkozások és a kormányok számára, hogy a biológiai sokszínűséget és az ökoszisztémát figyelembe vegyék, amikor gazdasági döntéseket hoznak”.

Szeptemberben derült ki az ENSZ közleményéből, hogy habár jelenleg is cél a biológiai sokszínűség megőrzése, a világ kormányai az erre való törekvéseknek mégsem tettek eleget, a biodiverzitás idén is tovább csökkent. Az Európai Parlament októberben fogadta el a klímatörvényt, melynek célja, hogy 2030-ra el kellene érni az 1990-es szint kibocsátásának 60 százalékos mérséklését.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!