A magyar űrhajósoknak egymás után 70 ételt kellett megkóstolniuk a houstoni kiképzésen

2024. október 20. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Kapu Tibor és Cserényi Gyula, a magyar Hunor űrhajósprogram két jelöltje, Houstonban készülnek az Axiom Space Ax-4 missziójára. A kiképzésen szerzett tapasztalataikról a Kossuth Rádiónak beszéltek. Az MTI szemléje szerint a kiképzésük augusztusban kezdődött a NASA Johnson Űrközpontjában, ahol a NASA, az Axiom és a SpaceX segíti felkészülésüket.

A program során a mindennapi élet űrbéli kihívásaival, például a tisztálkodással, ételkészítéssel és a súlytalanság állapotával ismerkednek meg. Kapu Tibor felidézte, hogy az első nehezebb pillanatuk az volt a kiképzés során, amikor kicsi darabokban ugyan, de egymás után 70 ételt kellett megkóstolniuk.

Az Ax-4 küldetést 2025 tavaszára halasztották, erről korábban a Telex is hírt adott. A kijutás a SpaceX Falcon-9 rakétájával fog megtörténni, a legénység pedig összesen 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson. Cserényi tartalékosként segíti a földi irányítást, míg Kapu Tibor az űrállomáson végez majd kutatómunkát.

Arról, hogy hogyan zajlott Kapu Tibor és Cserényi Gyula kiképzése, júniusban beszélgettünk a két űrhajóssal, az interjúnkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!