2025 tavaszára halasztják Kapu Tibor űrhajós küldetését

2024. augusztus 13. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

2025 tavaszára tolódik az Axiom Space következő küldetése, amelyen Kapu Tibor magyar űrhajós is részt vesz, írja a Space.com. Az Ax-4 indulását eredetileg 2024 októberre tervezték, a halasztást a NASA illetékesei jelentették be múlt pénteken az X-en.

A NASA bejegyzésében azt írja, hogy az Ax-4 legénysége a Multilateral Crew Operations Panel nevű testület jóváhagyására vár, az ő engedélyük kell ugyanis ahhoz, hogy az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazzanak.

A küldetés parancsnoka a NASA nyugalmazott asztronautája, Peggy Whitson lesz, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik az űrutazás terén. Kapu Tibor mellett a legénység tagja még az indiai Shubhanshu Shukla és a lengyel Sławosz Uznański is.

Még májusban derült ki, hogy Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartaléka Cserényi Gyula lesz. A HUNOR (Hungarian to Orbit, azaz Magyar Föld Körüli Pályára) nemzeti kutatóűrhajós-program a 2021-ben elfogadott magyar űrstratégia eleme, célja, hogy magyar űrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére.

A 32 éves Kapu Tibor gépészmérnök végzettségű, eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátorfejlesztéssel foglalkozott. Nyolc tudományos kísérletet kell majd végrehajtania az ISS fedélzetén abban a harminc napban, amikor ott tartózkodik. Tartaléka, a 35 éves Cserényi Gyula eredetileg villamosmérnök.

Arról, hogy hogyan zajlott Kapu Tibor és Cserényi Gyula kiképzése, júniusban beszélgettünk a két űrhajóssal, az interjút itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!