Két orosz űrhajós minden eddiginél több időt töltött a Nemzetközi Űrállomáson, most hazatértek

2024. szeptember 23. – 18:23

Két orosz űrhajós minden eddiginél több időt töltött a Nemzetközi Űrállomáson, most hazatértek
Az egyik új rekorder, Oleg Kononyenko a landolás után 2024. szeptember 23-án – Fotó: Roszkoszmosz via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és sikerrel landolt hétfőn Kazahsztánban egy Szojuz űrkapszula két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén – írja az MTI.

Az orosz Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub 374 napot töltött az űrállomáson, amivel rekordot döntöttek. Az eddigi rekorder az amerikai Frank Rubio, illetve az orosz Dmitrij Petelin és Szergej Prokopjev volt, ők 370 napot töltöttek az ISS-en.

Az 59 éves Kononyenko már februárban is rekordot döntött, ráadásul még előkelőbb elsőséget elérve: akkor hagyta le honfitársa, Gennagyij Ivanovics Padalka 878 napos rekordját, azóta nála többet senki nem töltött az űrben.

Az új rekorderekkel együtt szintén a Szojuz MS–25 fedélzetén tért vissza az amerikai Tracy Dyson is, aki hat hónapig volt az űrben.

A Nemzetközi Űrállomáson nyolc űrhajós maradt, köztük az amerikai Butch Wilmore és Suni Williams, aki júniusban érkezett a Boeing Starliner új űrkapszulájában, és eredetileg egy hetet töltöttek volna az űrállomáson. Visszatérésük időpontját azonban technikai problémák miatt elhalasztották. A NASA végül úgy döntött, hogy az űrhajósok a SpaceX űrhajójával térnek majd vissza 2025 februárjában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!