Rekordot döntött egy orosz űrhajós, nála többet senki nem töltött az űrben

2024. február 6. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos mérföldkövet sikerült átlépni a hétvégén az űrutazásban, az 59 éves orosz Oleg Kononyenko ugyanis megdöntötte honfitársa, Gennagyij Ivanovics Padalka korábbi, 878 napos rekordját, így már az első helyen áll a világűrben töltött napok számában. Kononyenko küldetése ráadásul még bőven tart, így mire visszatér a Földre, valószínűleg az ezer napon is túl lesz már – írja a Space.com.

Kononyenko a TASZSZ híradása szerint egészen pontosan vasárnap délelőtt, magyar idő szerint pár másodperccel fél 10 után döntötte meg Padalka 878 napos, 11 órás és 30 perces rekordját, ehhez pedig hozzá hasonlóan öt űrrepülésre volt szüksége. Az orosz űrhajós jelenlegi küldetése tavaly szeptemberben kezdődött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), miután pedig a tervek szerint egy évet fog ott tölteni, valószínűleg június 5-én ő lesz az első ember, aki eléri az ezer napot az űrben.

A TASZSZ egy grafikát is megosztott a top 5-ről, amiben csak oroszok vannak, de ha a top 10-et nézzük, akkor sem nagyon változik a helyzet, az egyetlen űrhajós, aki nem orosz, az amerikai Peggy Whitson, aki négy űrrepülés alatt 675 napot töltött az űrben. Egyhuzamban a legtöbb időt szintén egy orosz kozmonauta, a már meghalt Valerij Poljakov töltötte az űrben, ő 1994 januárja és 1995 márciusa között összesen 437 napot volt a 2001 márciusában megsemmisített Mir űrállomáson.

Kononyenkót, aki minden bizonnyal a június 21-én esedékes 60. születésnapját is a Nemzetközi Űrállomáson tölti majd, 1996-ban választották ki űrhajósnak, 1998-ban kezdte meg a kiképzését az ISS-programra kiválasztott kozmonautákkal együtt, az első űrrepülésére pedig 2008-ban került sor. Öt űrrepülése során hatszor hajtott végre űrsétát, és összesen 39 órát és 54 percet töltött az űrállomáson kívül. Jelenlegi küldetésén fedélzeti mérnökként dolgozik az Expedition 70 nevű űrmisszión, de még februárban rászáll majd az állomás parancsnoksága, a jelenlegi parancsnok, Andreas Mogenson ugyanis visszatér majd a Földre a SpaceX Crew-7 többi tagjával együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!