Történelmi űrmissziója után sikeresen földet ért a SpaceX űrkapszulája

2024. szeptember 15. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint vasárnap 9:37-kor sikeresen földet ért a Polaris Dawn négyfős legénysége ötnapos űrmissziójuk után. A CNN azt írja, a SpaceX Dragon űrkapszulája a floridai Dry Tortugasnál landolt.

Az óceánba csapódás után az űrhajó rövid ideig a vízben billegett, eközben a közelben várakozó mentőcsapatok felkészültek arra, hogy kiemeljék az óceánból, és egy speciális hajóra szállítsák. Itt került sor az utolsó biztonsági ellenőrzésekre, mielőtt a legénység kiszállhat a kapszulából, írja a CNN.

Ahogy korábban megírtuk, a Polaris Dawn több szempontból is úttörő projektnek számít. Egyrészt magánfinanszírozású, tehát nem egy állami űrügynökség indította, másrészt fél évszázada nem járt ember olyan messze a bolygótól, mint a Dragon négyfős legénysége. A misszió parancsnoka és finanszírozója, Jared Isaacman milliárdos és Sarah Gillis SpaceX-mérnök fejenként nagyjából 12 percet töltöttek a Dragon űrkapszulán kívül.

A csütörtöki űrséta azért is volt jelentős, mert az űrhajósok letesztelték a SpaceX által tervezett űrruhát. Mivel a kapszulának nincs légzsilipje, ezért nemcsak Gillisék tapasztalhatták meg, milyen is az űr vákuumában, hanem a teljes legénység, ugyanis a kapszula orra az űrséta alatt végig nyitva volt. A teljes mutatványt itt tudja visszanézni.

A Polaris Dawn űrsétájáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!