Miközben az Apple bemutatott egy új gombot, a Huawei piacra dobta az első duplán hajtogatható telefont

2024. szeptember 11. – 14:45

Miközben az Apple bemutatott egy új gombot, a Huawei piacra dobta az első duplán hajtogatható telefont
Forrás: Huawei

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés stabilabb pont van a techiparban annál, hogy az Apple minden szeptemberben bejelent egy új telefont, és az is visszatérő pletyka, hogy nekik is lesz hajtogatós telefonjuk. Szinte biztos, hogy dolgoznak rajta, de konkrétumok egyelőre nincsenek, az idei bejelentésen pedig annyira nem volt jelen, hogy még a rendes iPhone is csak egy kameragombbal lett gazdagabb. Így a hajtogatós telefonok a Samsung felénk ismertebb modelljeiben és a kínai gyártók megoldásaiban merülnek ki,

a Huawei viszont most előállt valami újjal, és piacra dobta a Mate XT-t, ami az első duplán hajtogatós telefon, kettő helyett már három kijelzővel.

A telefont már korábban bejelentették, de az csak most, az első leszállított példányok kibontásával derült ki, hogy hogy néz ki a valóságban, az első beszámolók szerint pedig egyelőre úgy tűnik, hogy meglepően jól. A Gizmodo China már össze is foglalta egy videóban a fontosabb tudnivalókat:

  • a telefon összehajtva 12,8, teljesen kihajtva pedig 3,6 milliméter vastag,
  • a kijelző 6,4 hüvelyktől indul, egy hajtás után 7,9 hüvelykesre, teljesen kihajtva pedig 10,2 hüvelykesre nő – vagyis konkrétan akkorára, mint egy iPad 9,
  • 298 grammos, ami a 239 grammos Samsung Galaxy Fold 6-nál jóval több, de egy tabletnél jóval kevesebb, és a mérete alapján talán inkább ehhez érdemes hasonlítani,
  • van hozzá egy spéci tok, rajta egy forgatható állvánnyal, hogy minden konfigurációban le lehessen támasztani,
  • a három kijelzőn pedig mindenféle módokon szét lehet dobálni az appokat.

Azt nem tudni, hogy a telefonban milyen rendszercsip van – állítólag a Pura 70 Ultrában debütált Kirin 9010 5G, ami teljes egészében Kínában készült –, azt viszont igen, hogy 16 giga memória van minden modellben, egy elég masszív, 5600 mAh-s aksi hajtja őket, és a 256 gigás háttértártól egészen 1 teráig lehet felmenni. Ehhez képest az ára nem is olyan vészes, a legolcsóbb modell jüanból átszámítva nagyjából egymillió forint, a legdrágább pedig 1,2 millió, vagyis nagyjából ugyanannyi, mint a Samsung legutóbbi Foldjai, amiket csak egyszer lehet kihajtani.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy nem véletlenül a Samsung hajtogatós telefonjairól beszélünk a legtöbbet annak ellenére, hogy az egész őrület Kínából indult, elvégre jó pár éve ők tudják a legjobban megvalósítani az alapvetően még mindig nem túl népszerű modelleket. A Huawei viszont az összes többi nagy kínai gyártóhoz – és némileg váratlanul a Motorolához – hasonlóan szintén keményen dolgozik a csúcskategóriás hajtogatható telefonjain, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a zsanérok szinte egyáltalán nem látszanak, ha szemből nézzük a telefont.

Más szögből azért már más a helyzet, ahogy az ezen a videón is látszik, de a jelenlegi technológiával ezt nem is nagyon lehet elkerülni. Állítólag ennek köszönhető az, hogy az Apple még mindig nem jelentett be semmi ilyesmit, a dizájnra kínosan ügyelő cég ugyanis a pletykák szerint nem akarja, hogy a hajtogatásnak bármi nyoma legyen. Jelen állás szerint egyébként az Apple-nél egy, a Samsung Galaxy Flipre hasonlító telefonban gondolkodnak a nagyobbra hajtogatható modellek helyett.

A Huaweihez visszatérve az biztos, hogy a meglehetősen innovatív dizájn iránt érdeklődnek az emberek, mert a megjelenés előtt 2,7 millió előrendelés érkezett a telefonra. A cég ugyanakkor elsősorban továbbra is a kínai vásárlókra támaszkodhat a még mindig érvényben lévő szankciók miatt, több mint valószínű, hogy a Mate XT-t sosem dobják majd piacra az országon kívül. Ezek miatt csak extra mókolással érhető el a Google ökoszisztémája, ami Kínán kívül elég nagy érvágás, pláne a belengetett és már érvényben lévő hálózati tiltásokkal együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!