Asztronauták nélkül tért vissza a Boeing űrkapszulája az ISS-ről

2024. szeptember 7. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szombat reggel 6 után pár perccel sikeresen landolt a Boeing Starliner űrkapszulája az új-mexikói sivatagban, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A légkörbe jutás után az eszköz három ejtőernyőt engedett ki, és az új-mexikói White Sands tesztterületen landolt. A Nemzetközi Űrállomástól a Földig tartó utat mintegy hat óra alatt tette meg az űreszköz.

A Starliner küldetése eredetileg nyolc napra szólt volna, ám a Nemzetközi Űrállomásra történt dokkolása közben tapasztalt meghibásodások miatt előbb három hónapot töltött az ISS-re csatlakozva, majd végül eredeti legénysége nélkül, üresen tért vissza a Földre. Butch Wilmore és Suni Williams a nyolcnapos küldetés helyett így hónapokat tölt majd az űrben, a jelenlegi tervek szerint a NASA a SpaceX egyik űrhajójával, 2025 februárjában hozza majd vissza őket.

A Boeing által tervezett kapszula, amelynek már a fejlesztése és tesztelése is meglehetősen nehézkes volt. A Starliner első, személyzet nélküli repülése 2019-ben kudarccal végződött, ami érthető okokból jelentős csúszást okozott a projektben. A fejlesztés, tesztelés közben később is rengeteg problémába futott a Boeing, ami további csúszásokat eredményezett. A cég végül a, 2014-ben elnyert, eredetileg 4,2 milliárd dolláros szerződést legalább 1,5 milliárd dollárral haladta meg. Ha pedig azt nézzük, hogy 2017-re már működő kapszulát ígértek, de végül csak 2024-ben történt meg az első emberes fellövés, és annak is technikai hiba lett a vége, jól érzékelhető, mennyire elátkozott lett a projekt.

A Starliner június 5-én indult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után csatlakozott az ISS-hez. A tervek szerint Butch Wilmore és Suni Williams egy hetet töltöttek volna az űrállomáson. Visszatérésük időpontját azonban június 18-ről június 26-ra, majd meghatározatlan időpontra tolták el, mert a dokkolás során több hajtómű meghibásodott és kisebb héliumszivárgást is észleltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!