Ritka felvételeken tűnt fel a világ legnagyobb, civilizációtól elzárt törzse a perui dzsungelben

2024. július 18. – 16:26

Ritka felvételeken tűnt fel a világ legnagyobb, civilizációtól elzárt törzse a perui dzsungelben
Fotó: Survival International

Másolás

Vágólapra másolva

Amazóniában több mint egymillió őslakos él a civilizációtól teljesen elzárva, köztük olyan népcsoportokkal, amelyeket nagyon ritkán lehet látni, az esőerdő perui részén most mégis sikerült lencsevégre kapni az egyik, ha nem a legnagyobb őslakos törzs többtucatnyi tagját. Méghozzá nem messze az erdőben engedélyezett fakitermelések helyszínétől, ami az őslakosok védelméért küzdő aktivisták szerint jól mutatja, hogy a koncessziós szerződéseket vissza kéne vonni – írja a Survival International.

A szervezet szerint a hét elején több mint ötven mashco piro, vagy ahogy ők hívják magukat, nomole őslakos tűnt fel a szintén őslakos yine népcsoport Monte Salvado nevű településének közelében. Egy másik alkalommal a közeli Puerto Nuevo mellett tűnt fel egy tizenhét emberből álló csoport. A Yine őslakosok, akik tartják a kapcsolatot a külvilággal, de a mashco piro bennszülöttekkel is kommunikálnak, korábban már jelezték, hogy a törzs nem fogadta jól a favágók megjelenését.

A mashco pirók területén több fakitermelő cégnek is van engedélye favágásra, az egyiknek csupán pár kilométerre onnan, ahol az őslakosokat most lefotózták. A Canales Tahuamanu nevű cég már 200 kilométernyi utat épített az őslakos törzs területén, hogy hatékonyabban tudjon fát kitermelni ott, és a Survival International szerint annak ellenére kaptak fenntarthatósági engedélyt, hogy a perui kormány már nyolc éve elismerte, hogy kivágják a fákat az őslakosok területén.

Alfredo Vargas Pio, az őslakosokért felelős helyi szervezet igazgatója a szervezetnek azt mondta, a képek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy ezen a területen mashco piro bennszülöttek élnek, akikre veszélyt jelentenek a favágók által potenciálisan behurcolható betegségek. És persze az is benne van a pakliban, hogy konfliktus törhet ki a favágók és az őslakosok között. Az igazgató szerint emiatt nagyon fontos lenne, hogy elismerjék és törvénnyel védjék a civilizációtól elzárt törzs területét.

„A küszöbön áll a humanitárius katasztrófa, amit csak úgy lehet megakadályozni, ha a favágókat kihajítják innen, az őslakosok területeit pedig végre rendesen megvédik. A Canales Tahuamanu engedélyét azonnal vissza kellene vonni, ellenkező esetben az azt kiadó FSC a nevetség tárgyává teszik az egész rendszerét” – mondta a Survival International igazgatója, Caroline Pearce. Nemrég egyébként egy másik, civilizációtól korábban elzárt amazóniai törzs is bekerült a hírekbe – a brazíliai marubo törzsnek megmutatták az internetet, és rögtön ráfüggtek a netes pornóra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!