Egy civilizációtól elzárt amazóniai törzsnek megmutatták az internetet, rögtön ráfüggtek a netes pornóra

2024. június 5. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egy elzárt amazonasi törzs Elon Musk műholdhálózatán keresztül csatlakozott az internetre, tagjai szinte azonnal netespornó- és közösségimédia-függővé váltak, írja a The New York Timesra hivatkozva a News.com.au.

Brazília 2000 tagot számláló marubo törzsét megosztotta a hirtelen jött internet, amit 9 hónappal ezelőtt értek el először az elzárt közösségben. Az Ituí-folyó menti esőerdőben élő közösség most először csatlakozott a világhálóra.

„Amikor először megérkezett a net, mindenki boldog volt” – mondta a 73 éves Tsainama Marubo a The New York Timesnak. „Mostanra a dolgok rosszabbra fordultak. A fiatalok lusták lettek, megtanulják a fehér emberek módszereit.”

A marubók egy szelíd törzs, akik annyira visszafogottak, hogy még a nyilvános csókolózáson is megrökönyödnek. Alfredo Marubo, a törzs egy tagja azt mondta: aggódik, hogy a bolygó eldugott helyeire megérkező szupergyors internet felülírhatja a megszokott normákat. Marubo szerint a törzsből sok fiatal férfi oszt meg pornóvideókat csoportos chatekben, és néhányuknál már „agresszívabb szexuális viselkedést” is megfigyelt. Azt mondta, hogy aggódnak: a fiatalok ki akarják próbálni, amit láttak. Azt is megjegyezte, hogy annyira internetfüggők lettek az emberek, hogy sokszor még a saját családjukkal sem beszélnek.

A Starlink 6000 alacsony pályán keringő műholdat takar, amelyek antennák segítségével nyújtanak internetet még a legeldugottabb területekre is. A marubo törzsnek Allyson Reneau amerikai vállalkozó adományozta az antennákat. A cél az volt, hogy a marubók gyorsabban fel tudják venni a kapcsolatot a hatóságokkal vészhelyzet esetén, például ha potenciálisan halálos kígyómarást szenvednek. Ez annyira működik, hogy a marubók szerint mentettek is már életet a segítségével.

Ezen kívül a törzs tagjai oktatási anyagokat tudnak megosztani más amazóniai törzsekkel, és kapcsolatba léphetnek máshol élő barátaikkal és családtagjaikkal.

Az internet kinyitotta a világot a fiatal marubóknak, egy tinédzser a The New York Timesnak például azt mondta, hogy most az a vágya, hogy beutazza a világot, míg egy másik fogorvos szeretne lenni São Paulóban.

Jelentős hátrányokkal is jár azonban az internet, illetve az, hogy a törzs tagjai ennyit használják. A törzs egyik tagja szerint például annyira megváltoztatta a napi rutint, hogy az már a falu működését veszélyezteti. „A faluban ha nem vadászol, nem halászol és nem földműveskedsz, nem eszel” – mondta. Többen arra panaszkodtak, hogy sok fiatal egész nap a telefonját nyomkodja.

A fiatalok lövöldözős játékokat játszanak, többen internetes csalások áldozatai lettek, mivel nem rendelkeznek megfelelő digitális ismeretekkel, sok fiatal pedig idegenekkel cseveg a közösségi médián keresztül.

A törzs tagjai annyira függővé váltak, hogy a marubo vezetői attól tartanak, hogy a történelmük és a kultúrájuk – amely szájhagyomány útján terjed – örökre elveszhet. Ezért jelentősen korlátozták az internethasználatot: minden reggel két órán, este öt órán keresztül, és vasárnap egész nap férhetnek csak hozzá a törzs tagjai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!