Már pécés játékokkal is lehet játszani az iPhone-on, miután az Apple jóváhagyta az első ilyen emulátort

2024. július 15. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hónappal azután, hogy az Apple a fejlesztői irányelveinek átírásával szabad utat adott az emulátoroknak, és ezzel elhozta a retró konzolos emuláció aranykorát a saját alkalmazásboltjába, megjelent az első pécés emulátor is az App Store-ban. Az Apple ráadásul az UTM SE megjelenését hagyta jóvá a hétvégén, amit pár hete még elutasított – írja a Verge.

A döntés azért különös, mert az Apple június végén az UTM SE mellett egy másik pécés emulátort is visszadobott, és mindkét esetben azzal érvelt, hogy a módosított szabályzatuk csak a retró konzolok emulációját teszi lehetővé, a számítógépek pedig nem retró konzolok. A visszautasítás nyomán az UTM SE fejlesztői azt közölték, hogy elfogadják a döntést, és nem fognak újrapróbálkozni.

Szombaton viszont ezek után mégis azt jelentették be, hogy az UTM SE immár ingyenesen elérhető az App Store-ban, és hamarosan az Apple-ökoszisztéma első alternatív alkalmazásboltjában, az AltStore PAL-ban is elérhető lesz majd. Utóbbi csapatának külön köszönetet is mondtak, és egy fejlesztőt is név szerint kiemeltek, aki megoldotta, hogy az Apple által biztonsági okokból tiltott, az emulátoroknál gyakran használt futásidejű fordítás (JIT) nélküli verziót alkothassanak meg.

Az nem derült ki, hogy az Apple pontosan miért döntött úgy, hogy mégis zöld utat ad az emulátornak, de az mindenesetre biztos, hogy az UTM SE-t már le lehet tölteni, nálunk is elérhető. Az alkalmazás a legtöbb emulátorhoz hasonlóan alapból elég fapados, de az UTM honlapjáról le lehet tölteni hozzá egy rakás készre kalapált virtuális operációs rendszert, köztük az XP óta megjelent Windowsoktól (kivéve a 8-at, de miért akarná bárki azt használni) a különféle Linux-disztrókon át egészen a Solarisig.

Abban, hogy az Apple hosszas hadakozás után megnyitotta az alkalmazásboltját az emulátorok előtt, komoly szerepe volt egyebek mellett az Európai Unió idén év elején bevezetett új szabályozásainak is, ami miatt például az alternatív alkalmazásboltokat is engedélyezték az EU-ban. A sztori legnagyobb győztese a Delta nevű emulátor lett, amellyel régebbi Nintendo-konzolokat lehet emulálni, és egyelőre az ilyesmit minden eszközzel üldöző Nintendo sem állt az útjába. Gyorsan essünk túl a kárörvendésen is: igen, Androidon már ősidők óta működik az emuláció.

A Delta az EU-ban csak az AltStore PAL-ban elérhető, a fejlesztője ugyanis még az emulátorok beengedése előtt megállapodott a megjelenésről. A Deltát fejlesztő Riley Testutnak már így is fél-fél dollárt kell kifizetnie az általa indított alkalmazásbolt és a Delta letöltései után – ezért is kerül évente másfél euróba az AltStore PAL használata. Az Apple jelenlegi irányelvei alapján ha valaki egy másik alkalmazásboltban is árulja az appjait, akkor a szokásos, százalékos Apple-adó helyett az App Store után is fixen ki kellene fizetnie az 50 centet, ezért nem lehet megtalálni a Deltát nálunk ott is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!