A legnevesebb brit középiskolában tanítási idő alatt Nokiára cserélik az elsősök okostelefonját

2024. július 8. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Gondolom, senki nem fogja a Balatonba ejteni a telefonját, ha azt olvassa, hogy az iskolák egyik legizzasztóbb gondja az, hogyan tudnák visszaszorítani az intézményen belüli járványszerű okostelefon-használatot. Az okostelefonok ugyanis ma már egyszerre számítanak univerzális puskának és zsebre vágható figyelemzavarnak, és kutatók már jó évtizede nyomják a vészcsengőt a készülékek (pontosabban a rajtuk futó közösségi platformok és chatapplikációk) mentális egészséget és társas érintkezést fenyegető hatásai miatt. Az UNESCO 2023-as ajánlása csak „az oktatást támogató használat idejére” tartja elfogadhatónak az okostelefonok iskolákba való beengedését, és több kormány is hasonló irányelveket fogalmazott meg okostelefon-ügyben – más kérdés, hogy ezeket az intézmények mennyire tudják/akarják betartatni.

A szigorú szabályzással szembeni berzenkedés legfőbb érve jellemzően az, hogy „nem tudom elérni a gyerekemet/a gyerek nem ér el engem”. Ezért az Etonban található brit elit középiskola azt a kísérleti megoldást vezeti be szeptembertől az első évfolyamosok – a 13 éves korosztály – számára, hogy az iskolába érkezéskor a tanulók odaadják szüleiknek az okostelefonjaikat, de SIM-kártyájukat átrakják egy, az iskola által biztosított Nokia „butatelefonba”. A készülékkel csak telefonálni és SMS-ezni lehet, internetes applikációi nincsenek. Egyébként ahogy arról korábban személyes tapasztalatok alapján írtam, egy Nokiával sincs vége a modern világnak, sőt!

Mike Grenier, Eton lelkigyakorlatokért felelős igazgatóhelyettese az érintett szülőknek a Yahoo News szerint azt írta, hogy

ha felelősen és mértékkel alkalmazzuk, akkor az okostelefon a modern tinédzser életének kulcsfontosságú részévé válhat, pozitív közösségi élményekhez segítheti a gyereket, és hozzájárulhat a hírekhez és változatos nézetekhez való hozzáféréshez. Azonban a pozitív hatásai mellett a társas képességek kifejlődése, illetve a mentális és fizikai egészség területén komoly fenyegetést jelent.

Grenier leszögezte, hogy az etoni fiúiskola okostelefonokra vonatkozó korlátozásai életben maradnak. Az 1440-ben alapított, Nagy-Britanniának nem kevesebb mint 20 miniszterelnököt adó magánintézményben a különböző évfolyamokon eltérő számú „detox napot” vezettek be az okostelefonokra, így akarják elkerülni a merev – és egyébként is kontraproduktív – teljes tilalmat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!