Megtalálta a kártyás hiba okát az Apple, de napokig tarthat, míg minden rendeződik

2024. június 28. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az OTP Bank szakemberei közvetlenül elérték az Apple londoni központjának szakértőit, erősítette meg a Telexnek egy OTP közeli forrás. Az Apple közölte a bankkal, hogy azonosították annak a hibának az okát, ami miatt

  • téves levonások egész sorozata indult el szerda délután azoknál, akiknek az App Store-ban regisztrált bankkártyájuk van,
  • az érintettek számláiról különböző összegeket vontak le anélkül, hogy bármit is vásároltak volna.

Az Apple ki is dolgozta a megfelelő eljárásrendet a hiba kezelésére.

Azt OTP azt az ígéretet kapta, hogy még pénteken elküldik azt a korrekciós állományt, azaz adatcsomagokat a kártyatársaságoknak, amelyek segítik majd a magyar kártyákra indokolatlanul terhelt tételek elszámolását a hazai bankoknak.

Az OTP Bank ez alapján a lehető legrövidebb időn belül rendezi majd ezeket a tételeket ügyfeleinél.

Ennek időigénye a számos tétel miatt akár több nap is lehet.

Csütörtökön a Magyar Bankszövetség, az érintett bankok és a Magyar Nemzeti Bank is megnyugtató közleményeket adtak ki az Apple alkalmazásboltjának technikai problémáiról, a magyar felhasználókat szerda délután óta nyomasztó helyzet azonban azóta sem hárult el: cikkünk óta több olvasónk is jelezte, hogy hiába dolgozik állítólag az Apple a megoldáson, és hiába ígérte minden releváns szerv, hogy vissza fogják kapni a pénzüket, újabb összegekkel terhelték meg a kártyájukat.

Ez olykor még úgy is előfordult, hogy a kártyát már befagyasztották vagy letiltották, és az sem állta útját a levonásnak, ha nem volt pénz a számlán, így többeknek mínuszba ment az egyenlegük emiatt. Egy általunk megkérdezett pénzügyi szakértő a Telexnek azt mondta, mivel érdemi hivatalos tájékoztatás gyakorlatilag nincs az ügyben, mindenkinek érdemes a várakozás helyett kigyűjtenie a gyanús tranzakciókat és bejelenteni azokat a pénzintézeténél.

Értesüléseink szerint már a kormány is foglalkozik az üggyel, és egy héten belüli kártalanítást várhatnak el a bankoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!