Dübörög a kullancsszezon, a Semmelweis Egyetem videón mutatja meg, hogy kell kiszedni a vérszívót

2024. június 6. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

A kullancspara időszakában az első és legfontosabb aranyszabály a megelőzés, ami megfelelő ruházattal, kullancsriasztóval és tüzetes átvizsgálással megugorható, derül ki a Semmelweis Egyetem gyorstalpaló összeállításából.

Az oktatóvideóból kiderül, hogy akkor sincs ok pánikra, ha észrevettük a bőrünkön csimpaszkodó vérszívót, de fontos, hogy mihamarabb távolítsuk el. Azt írják, hogy minél tovább van a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye.

A feladat elvégzésére alkalmas kullancscsipesz és -kanál bármely patikában kapható, azonban ezen eszközök hiányában a leleményesek körömmel is kiügyeskedhetik a vérszívót a bőrből.

Fontos ügyelni arra, hogy a vérszívót csak a fejénél szabad összeszorítani, ugyanis ha a hasi résznél ragadjuk meg, akkor nagyobb eséllyel öklendezi bőrünkbe a belső szerveiben található kórokozókat – mondta dr. Kovács Anikó, az egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának bőrgyógyásza.

Bár ezek az élősködők háromszáz betegséget hordozhatnak, az emberre csak néhány veszélyes. Ezek közül itthon a kettő leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A bőrgyógyász szerint egyiktől sem kell megijedni, az előbbi antibiotikumos kezeléssel sikeresen gyógyítható, így ha felismertük bőrünkön a rá jellemző, körkörös vagy ovális pírt, forduljunk orvoshoz. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás legegyszerűbb megelőzési formája az erre kifejlesztett oltás.

Ha kint van a kullancs, fertőtlenítsük a sebet majd jegyezzük fel a kullancscsípés helyét és időpontját – mondta korábban a Telexnek dr. Kádár Emese háziorvos, aki szerint a csípés helyét 1-2 hétig figyelni szükséges, és ha bőrtünet jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!