Fegyveres robotkutyával villog a kínai hadsereg

2024. május 28. – 17:41

Fegyveres robotkutyával villog a kínai hadsereg
Forrás: Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan két éve lesz, hogy arról írtunk, egy orosz fejlesztésű, katonai célú robotkutya ijesztette meg az internet népét. A kutya hátára egy gépfegyvert illesztettek, amit nem félt használni. A CNN most azzal hozhatja a frászt a vonatkozó Black Mirror-epizódot végignéző embereket, hogy a kínai hadsereg már harcrendben tart ilyen roboebeket.

A kínai közmédia CCTV-nek egy kambodzsai közös hadgyakorlaton részt vevő katona, bizonyos Csen Vei azt mondta, a robotkutya főleg városharcokban tud segíteni a csapatoknak az ellenség felderítésére, felismerésére. Ennek a hátára is automata fegyvert szereltek, amivel tűztámogatást is tud nyújtani. Egy kétperces videón látható, ahogy az Arany Sárkány 2024 gyakorlaton edződő robot jár, ugrik, fekszik, tolat, miközben távolról irányítja őt egy katona. Azt is felvették, ahogy egy gyalogos katonai egység a kutya vezetésével hatol be egy Patyomkin-épületbe.

A CNN arról ír, nincs újdonság a robotkutyában, ami már egy tavalyi, délkelet-ázsiai hadgyakorlaton is részt vett. Az Egyesült Államok 2020-ban mutatta meg először saját katonai robotkutyáit, amik mesterséges intelligenciát is igénybe vesznek működésükkor (rendőrségi kötelékben is szolgálnak már ilyen ál-állatok). Megemlíti a médium, hogy az ukrajnai háborúban a felek már tömegesen vetnek be távirányítású eszközöket, amikkel olyan nagy és kifinomult haditechnikákat tudnak tönkretenni, mint a tankok vagy hadihajók. Ez meg is mutatta, hogy erőforrásokban szegény haderők is állni tudják a sarat erősebb hadseregekkel szemben.

Kína ugyan a világ egyik legnagyobb drónexportőre, ám kiviteli korlátozásokat vezet be a nemzeti érdekek védelme érdekében. A robotkutyákat ettől függetlenül nagyon mutogatják, a CNN szerint az erősen korlátozott kínai közösségi médiában az utóbbi egy évben sok-sok tartalomban szerepeltek. Az állami kézben lévő lap, a Global Times pedig arról írt nemrég, hogy ez már kiforrott, nem pedig gyerekcipőben technológia, ezért merik magabiztosan mutogatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!