Közel 100 millió forintos robotkutyát kapott a Los Angeles-i rendőrség

2023. május 25. – 11:23

Közel 100 millió forintos robotkutyát kapott a Los Angeles-i rendőrség
A Boston Dynamics robotkutyája, Rocket a World Artificial Intelligence Cannes Festival (WAICF) eseményén franciaországi Cannes-ban 2023. február 9-én – Fotó: Eric Dervaux / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta a Los Angeles-i városi tanács a Boston Dynamics 278 000 (több mint 96 millió forint) dolláros kutyáját, annak ellenére, hogy sokak szerint komoly aggályok merülnek fel robotkutyával kapcsolatban. A robot négylábút – amiről már mi is cikkeztünk jó párszor – a városi tanács a Los Angeles-i Rendőrség Alapítványának adományozta, írja a CBS News.

A robotkutya ugyan fegyvertelen, de megfigyelő technológiával van felszerelve. A kedden tartott nyilvános ülésen emiatt szólaltak fel többen a közönség soraiból is. Sokan problémásnak tartják, hogy a Boston Dynamics találmánya a rendőrséghez került, mi garantálja ugyanis azt , hogy nem fogják a robotkutyát az emberek ellen használni vagy arra, hogy megfigyeljék a lakosokat.

A tanács egyik tagja és a robotkutya használatának egyik ellenzője, Eunisses Hernandez szerint a közelmúltban a New York-i és San Franciscó-i rendőrőrsök „személyzete” is bővült robotkutyával, de hasonlóan a Los Angeles-i polgárokhoz, más városokban is vegyesen fogadták az új technológiát, ami sértheti a lakosok személyiségi, állampolgári jogait. New Yorkban egyébként nemrég egy robotkutyát vetettek be, mikor egy összeomlott parkolóház romjai alatt túlélőket kerestek.

A Los Angeles-i tanács bizonyos feltételekhez kötötte a robotkutya használatát. A városi rendőrségnek negyedévente jelentést kell készítenie a robot használatáról és eredményeiről, valamint fel kell jegyeznie minden felmerülő problémát. A tanácsnak jogában áll felfüggeszteni a robot használatát is, írja a CBS LA.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!