Gépfegyverrel lövöldöző orosz robotkutya paráztatja az internet népét

2022. július 24. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Óriásit fut Twitteren az a videó, amin egy robotkutya látható, aminek a hátára egy géppisztoly van erősítve. A kutya havas táj előtt téblábol, és közlekedési táblára emlékeztető célpontokra ad le lövéseket. A pár nap alatt 7,5 millió nézettséget elért poszt valójában egy három hónapos Youtube-videó újracsomagolása, ami egy drónokkal és repülő motorokkal foglalkozó orosz startupvezér, Alexander Atamanov csatornáján jelent meg eredetileg, és ott nagyságrendekkel kisebb nézettséget produkált.

A robotkutya emlékeztet a Boston Dynamics cég robotjaira, amelyek közül néhányat Magyarországon is lehet kapni, tízmillió forintos nagyságrendű áron. Szakértők szerint azonban a videón nem az amerikai cég híres robotjainak egyike, hanem valószínűleg a kínai Unitree cég Go1 nevű robotkutyájának módosított verziója látható. Bár a kommentelők jó része teljes pánik üzemmódba váltott, mert a robot „jobban kezeli a fegyvert, mint egy ember”, valójában nem tudni azt sem, mennyire pontosan lő, és azt sem, önállóan működik-e, vagy távirányítják (a mozgása utóbbira utal egyébként). Az mindenesetre biztos, hogy a fegyver visszarúgását képes kezelni, legalább annyira, hogy nem borul fel miatta.

Bár a lövöldöző kutya azonnal a Black Mirror egyik különösen nyomasztó epizódját juttatja az ember eszébe, amiben egy robotkutya üldözi a kétségbeesett főhőst, a videót alaposabban megvizsgálva újabb aggasztó részletekre lehetünk figyelmesek. A közeli felvételeknél ugyanis jól kivehető, hogy a kutya oldalán az egyik oldalon egy orosz zászló, a másikon pedig egy jellegzetes farkasfej-embléma látható. Utóbbi erősen hasonlít az orosz hadsereg különleges alakulatánál, a Szpecnaznál használt farkasos logóra.

Persze az is igaz, hogy ilyen plecsnit bárki vehet az interneten, vagy fabrikálhat otthon, és ha a videó egy orosz kommandó szuperfegyverének tesztjét mutatná be, alighanem már eltakarították volna négy hónap alatt a Youtube-ról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!