Gladiátorokat ábrázoló gyerekgraffitik kerültek elő Pompejiben

2024. május 28. – 21:06

Gladiátorokat ábrázoló gyerekgraffitik kerültek elő Pompejiben
Gladiátorok és vadászok pompeji gyerekek keze által – Fotó: Parco Archeologico di Pompei

Másolás

Vágólapra másolva

A Vezúv vulkán kitörésekor elpusztult Pompejiben újabb értékes régészeti leletek kerültek elő. Kutatók gladiátorokat ábrázoló szénrajzokat találtak, amelyeket saját élményeik alapján gyerekek rajzoltak.

A rajzok a pompeji régészeti park I’Insula dei Casti Amanti részénél kerültek elő, de nemcsak gladiátorok kerültek fel egy hosszú falra, hanem labdával játszó két alak, egy vadászjelenet vaddisznóval, két fekvő bokszoló és három kézfej körvonala is.

Gabriel Zuchtriegel, a régészeti park igazgatója úgy véli, hogy a rajzok egy vagy több gyerek munkái, akik az udvaron játszhattak, mielőtt kitört a várost megsemmisítő vulkán.

Körberajzolt kéz a pompeji falon – Fotó: Parco Archeologico di Pompei
Körberajzolt kéz a pompeji falon – Fotó: Parco Archeologico di Pompei

Zuchtriegel arról számolt be, hogy a nápolyi II. Federico Egyetem pszichológusaival közösen arra jutottak, hogy a gladiátorokat és a vadászokat a gyerekek nem egy másik képi emlék alapján rajzolták, hanem saját tapasztalataikra hagyatkoztak. Valószínűleg szemtanúi voltak az amfiteátrumban játszódó erőszakos jeleneteknek.

A régészek két áldozat maradványait is megtalálták abban a házban, ami a feltételezéseik szerint éppen átfestés alatt állt a katasztrófa idején.

A pompeji romokat a 16. században fedezték fel, majd az első ásatásokat 1748-ban végezték, és azóta folyamatosan kerülnek elő egyedülálló leletek. Legutóbb egy jó állapotban megmaradt, freskókkal teli báltermet tártak fel.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!