Gyönyörűen megmaradt freskókat találtak egy római kori bálteremben Pompejiben

2024. április 11. – 16:28

Gyönyörűen megmaradt freskókat találtak egy római kori bálteremben Pompejiben
Heléna és Parisz, köztük a herceg görög neve, Alexandrosz a pompeji fekete szoba falán – Fotó: Parco Archeologico di Pompei press office / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mitológiai témákat feldolgozó alkotásokat találtak egy nemrég indult ásatás után Pompejiben – írja a BBC. Régészek egy éve kezdtek el megtisztítani egy három épületből álló romrészt, amikor rábukkantak egy – feltehetőleg – rendezvényekkor használt helyiségre, tele freskókkal és egy szinte teljesen ép mozaikpadlóval, ami több millió fehér cserépből áll össze.

A szobai falait feketére mázolták, valószínűleg azért, hogy az esti rendezvények során égő olajlámpások korma ne látszódjon. Az egyik freskón az látható, ahogy Kasszandra visszautasítja Apollót, egy másikon pedig Parisz trójai herceg először találkozik Helénával.

Az ókori város – amit 79-ben a kitörő Vezuv hamuval betemetett és elpusztított – egyharmada még mindig tisztításra vár, a jelenlegi ásatás az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb előrelépése.

Apolló és Kasszandra az egyik freskón – Fotó: Parco Archeologico di Pompei press office / AFP
Apolló és Kasszandra az egyik freskón – Fotó: Parco Archeologico di Pompei press office / AFP

Az épületegyüttes feltárása a 19. században kezdődött, akkor egy mosodát találtak. A mostani feltárás során kiderült, hogy ahhoz tartozik egy pékség és egy villa is, amiben a fekete szoba is található.

Az épületek épp felújítás alatt állhattak, amikor a vulkán kitört, ugyanis több, szépen elrendezett tetőcserép-rakást, habarccsal teli edényt és szerszámot is találtak. Az épületegyüttesben több helyen is megjelenik az ARV-felirat, például a pékségben talált malomkövön. Ez arra utal, hogy mind egy ismert korabeli politikus, Aulus Rustius Verus tulajdona volt.

Azért is valószínű, hogy az épületeket épp felújították, mert csak egy helyen találtak csontvázakat: a pékséghez tartozó, a malmot hajtó szamarak mellett egy férfi, egy nő és egy gyerek maradványait találták meg. Az apró helyiség ablakán vasrács volt, így elképzelhető, hogy rabszolgák voltak, akik be voltak zárva és így nem tudtak elmenekülni.

Az ásatás során már több ezer doboznyi tárgyat találtak, és a régészek és restaurátorok folyamatosan dolgoznak azon, hogy a megmaradt műalkotásokat vagy biztonságos helyre szállítsák, vagy – ha ez nem lehetséges, mint például a mozaikpadló vagy a falfestmények esetében – védőréteggel vonják be, esetleg ragasztót fecskendezzenek mögéjük, hogy ne tudjanak leesni. A fő restaurátor a BBC-nek azt mondta, hogy a keddet azzal töltötte, hogy megakadályozza, hogy egy boltív leomoljon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!