Alaszka narancssárgává váló folyói mutatják meg, hogy valami nagyon elromlott

2024. május 23. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőre jól megfilterezett képnek tűnhetnek azok a fotók, amelyek narancssárga folyókat mutatnak Alaszkában, de ez nem illúzió, mélyből kiolvadó fémes ásványok festik át a vizet, élőhelyeket és ivóvízbázisokat tönkretéve ezzel.

A Guardiannak nyilatkozó kutató, Brett Poulin azt mondta, ami a szemük előtt zajlik az az éghajlatváltozás előre nem látható hatása. A University of California Davis környezettoxikológusa szerint az Egyesült Államok legérintetlenebb folyóin figyelhető meg a jelenség.

Az egész világon érezhető a felmelegedés, de a sarkkörön kétszer-háromszor gyorsabb a folyamat. A folyókat megfestő ásványok az úgynevezett permafrosztból, a tartósan fagyott talajból olvadnak ki egyre gyakrabban, és kerülnek bele a folyóvizekbe.

Az alaszkai Kugororuk folyó narancssárga mellékfolyója – Fotó: Josh Koch / U.S. Geological Survey
Az alaszkai Kugororuk folyó narancssárga mellékfolyója – Fotó: Josh Koch / U.S. Geological Survey

Ahogy az olyan fémek, mint a cink, a réz, a kadmium vagy a vas oxidálódnak a permafrosztból való kiolvadásuk után, potenciális színezőanyaggá válnak a vízben, és egyúttal növelik annak savasságát, amit általában rosszul tűrnek az élőlények.

Poulin szerint, ahogy a fémekkel elszennyezett vízfolyások más folyókkal, patakokkal keverednek, a fémek még aktívabbá és pusztítóbbá válnak.

A jelenséget először 2018-ban figyelték meg, a Brooks-hegység addig kristálytiszta és áttetsző folyói váltak narancssárgává. A rozsdásodás szezonális jelenség, amely nyáron, jellemzően júliusban és augusztusban fordul elő, amikor a talaj mélyebb rétegei is felolvadnak.

A Kobuk-völgy Nemzeti Park egyik kisebb folyójából két halfaj teljesen kipusztult a szennyezés miatt. A makrogerinctelenek száma is ijesztő mértékben lecsökkent, és a fenéken található úgynevezett biofilm rétegében is nagy pusztítás zajlott le, gyakorlatilag a tápláléklánc alapját tüntette el a rozsdás bevonat.

A jelenséget egyre gyakrabban figyelik meg magashegységek folyóinál is, a Sziklás-hegységben, az Andokban és az Alpokban is egyre többször mérnek megnövekedett nehézfém-koncentrációt az elmúlt évtizedekben. Az ok itt az, hogy korábban nem kiolvadó talajokból kerülnek a vizekbe fémes ásványok.

A permafroszt kiolvadását virológusok is élénk figyelemmel követik, mert elképzelhetőnek tartják, hogy a fagyott talajból felszabaduló vírusok akár járványokat is okozhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!