ESET: Orosz hekkerek 2020 óta többször is behatoltak egy európai ország külügyminisztériumának rendszereibe

2024. május 17. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Egy európai ország külügyminisztériumának informatikai rendszerében két olyan sérülékenységet, „hátsó bejáratot” is találtak az ESET kutatói, amiket az orosz titkosszolgálatokhoz köthető hekkercsoportok is kihasználhattak – írja az ESET elemzésére hivatkozva a Record. A két hátsó bejáratot LunarWebnek és LunarMailnek nevezték el.

Mivel a módszer hasonlít korábbi hasonló eseteknél használtra, a szakértők szerint az FSZB-hez köthető Turla nevű hekkercsoport áll a támadások mögött, azt azonban nem írják, hogy melyik európai országról lehet szó. A Turla általában magas profilú szervezeteket, például kormányokat és diplomáciai szervezeteket vesz célpontba Európában, Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten.

Az ESET kutatói a LunarWebet először akkor vették észre, amikor azt kihasználva a minisztérium egyik diplomáciai intézményét támadták. Ezután látták, hogy a támadók egy másik bejáratot is csináltak, ez lett a LunarMail, ami más módszereket használ arra, hogy átvegye az uralmat egy rendszer felett. További megfigyelések során arra jutottak, hogy ezt a fajta támadást leginkább a minisztérium közel-keleti diplomáciai érdekeltségei ellen, nagyjából 2020 óta vetették be.

Nyílt titok, hogy Oroszország közvetlenül vagy hekkerek támogatásával közvetve aktív kiberhadviselést folytat gyakorlatilag minden országban. Németország nemrég hazahívta moszkvai nagykövetét, mert állítólag orosz kibertámadás érte a német infrastruktúra kritikus elemeit és az egyik nagyobb pártot. Ugyanemiatt Csehországban bekérették az orosz nagykövetet.

De nem kell ilyen messzire menni. A Direkt36 2022-ben mutatta be, hogy a magyar külügyminisztériumot orosz kibertámadás érte, amit akkor minden érintett tagadott. Csütörtökön viszont a 444 olyan iratokat mutatott be, amikből egyértelmű, hogy a magyar titkosszolgálatok és a külügy tudtak a támadásról és arról, hogy a támadók rengeteg adatot elloptak. Szijjártó Pétert is szembesítették a dokumentumokkal, de a külügyminiszter nem akarta megvitatni azokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!