Egy ukrán youtuber arcmását és hangját ellopva gyártottak több ezer hamis videót

2024. május 15. – 09:43

Egy ukrán youtuber arcmását és hangját ellopva gyártottak több ezer hamis videót
Az NDTV riportjában szereplő Olga a képtér nagy részén, mellette kínai klónjai – Forrás: NDTV

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány perces kereséssel könnyen megtalálhatóak annak a csalássorozatnak a nyomai az interneten, amelyben egy ukrán youtuber, Olga Loiek arcmásával és hangjával éltek vissza a generatív mesterséges intelligenciát használó csalók – írja a BBC.

A videókon többnyire mandarin nyelven beszél a fiatal nőhöz megtévesztésig hasonlító hamisítvány, noha Olga sosem tanulta ezt a nyelvet. A szövegek jelentős részében az orosz–kínai kapcsolatok fontosságáról van szó, esetleg termékeket reklámoz, ahogy a 300 ezer feliratkozóval rendelkező, kínai közösségimédia-csatornán látható fiók tartalmaiban is, más esetekben pedig Kína káprázatos fejlődését bizonygatja.

A 21 éves Olga jelenleg a Pennsylvaniai Egyetem hallgatója, de családja Ukrajnában él, ezért különösen felzaklatták azok a deepfake videók, amelyekben ellopott arcmása Oroszországot dicsőíti. Egyebek mellett erről beszélt az NDTV riportjában is, amelyben több másolatot is bemutattak.

A BBC cikkének szerzői megtalálták azt a kínai technológiai céget, amely a hamis videók elkészítéséhez használt algoritmust fejlesztette. A HeyGen szóvivője azt mondta, hogy rendszerüket ismeretlenek feltörték, így tudták létrehozni az összesen 4900 felvételen szereplő Olga-hasonmást, de a történtek miatt a cég változtatott biztonsági protokolljain, és letiltotta az ukrán nő arcmásának további felhasználását.

A 21 éves youtuber esete nem egyedi. Egy olyan korszak határát jelzi, amelyben bárkinek a személyazonosságával történhetnek hasonló visszaélések, ráadásul ehhez nem is kell könnyelműen bánnia az internetre feltöltött személyes tartamaival. Mivel éppen az Egyesült Államok és Kína közt nincs szoros együttműködés a mesterséges intelligenciával kapcsolatos csalások leküzdésére, a hasonló problémák megismétlődésére a közeljövőben számítanunk kell. Megoldást jelenthet, ha semmilyen álló- vagy mozgóképet, illetve hangfelvételt nem töltünk fel magunkról az internetre, de ez a közösségi média korában nehezen elképzelhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!