M4-es csippel jön az új iPad Pro, ami az Apple eddigi legvékonyabb terméke

2024. május 7. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es modellek piacra dobása után másfél évvel tartott ismét iPades bemutatót az Apple magyar idő szerint kedden délután, ahol ezúttal sem volt őrületes meglepetés, de több említésre méltó újdonságot is bejelentettek. Az egyik ilyen az volt, hogy az újabb ráncfelvarráson áteső iPad Air nemcsak megkapja az M2-es csipet, hanem a megszokott 11 hüvelykes modell mellé érkezik egy 13 hüvelykes is. A másik pedig az, hogy

az Apple nem elégedett meg a nemrég az új Macbook Airbe is bekerülő M3-as csippel az új iPad Prónál, helyette vele együtt bemutatta az itt debütáló M4-es csipjét is.

Azt ugyan előre lehetett tudni, hogy a keddi esemény az iPadekről szól majd, de az elején így is jutott némi idő az Apple kevert valóságos szemüvege, a Vision Pro ajnározására. Erre mondjuk alighanem szükség is van, mert bár az Apple éppen a napokban hangoztatta megint, hogy a Fortune 100-as cégek több mint fele használja már, az apple-ös pletykákban élen járó Kuo Ming-csi szerint meredeken csökken az érdeklődés a szemüveg iránt, és a cég csökkentette is a saját várakozásait.

Ezután viszont már jöttek az iPadek, kezdésképpen az Air, amivel az a cél, hogy a Próban bevezetett funkciókat tudják megfizethetőbbé tenni. A legnagyobb változás itt az, hogy a Prónál megjelenő trendekre reagálva az Airből is csináltak egy nagyobb, 13 hüvelykes modellt, aminek állítólag a hangzása is jobb. Az előlapi kamera átkerült a hosszabbik oldalra, az M1-es helyett M2-es csip került bele, támogatja a legújabb Magic Keyboardot és Apple Pencilt. A tárhely 128 gigánál indult, mindezért pedig

  • a 11 hüvelykes modellnél 299 990 forintot,
  • a 13 hüvelykesnél pedig 399 990 forintot kell kifizetni.

Az iPad Prónál értelemszerűen ennél fajsúlyosabb változtatások érkeztek, kezdve az M4-es csippel, amit most mutatott be a cég, de mielőtt erre rátérnénk, érdemes gyorsan végigvenni minden mást. Az új Próból ugyancsak 11 és 13 hüvelykes modelleket lehet venni, előbbi 5,3 milliméter, utóbbi 5,1 milliméter vastag – ez még az iPod Nanónál is vékonyabb, konkrétan ez az Apple eddigi legvékonyabb terméke. A súlyuk 0,44 kilogramm és 0,58 kilogramm, de hát mit számítanak már ezek a dekák.

A kijelző szintén újdonság, most először egy OLED panelről van szó, illetve kettőről egyszerre, hogy kellően fényes legyen. Az Apple ezt Tandem OLED-nek hívja, magát a kijelzőt pedig Ultra Retina XDR-nek, ami szerintük természetesen a világ legfejlettebb kijelzője. És akkor most jöhet az M4, ami a 3 nanométeres gyártási technológia továbbfejlesztésével készült, és a kötelező teljesítménynövekedésen túl az a pláne benne, hogy a beleépített mesterségesintelligencia-gyorsító is nagyon erős lett.

Az előlapi kamera itt is átkerült a hosszabb oldalra, a hátlapi pedig már támogatja a ProRes-videók rögzítését és a Smart HDR 4-et is. Egy Final Cut Camera nevű új kamerás alkalmazás is érkezik az iPad Próhoz és az iPhone-okhoz, amivel többkamerás szerkesztésre is van lehetőség akár élőben is. A Final Cut Pro és a Logic Pro és új, jobb verziót kap, ezeket főleg az olyan mesterséges intelligenciás funkciókkal adták el, mint az MI-alapú sessionzenészek.

Az appos szegmensben megemlítették a 3D modellezéssel foglalkozó magyar Shapr3D-t is, akik 2016-ban elsőként fejlesztettek ilyen szoftvert iPadre, és akik a Vision Próval is az elsők között dolgozhattak.

Az Apple korábbi inflációs árazása miatt nálunk érdekes módon csak a 11 hüvelykes modell lett drágább 30 ezer forinttal a két éve debütáló elődjénél, dollárban viszont a pletykáknak megfelelően jókora drágulást hoztak az új iPad Prók, 200 dollárral kerülnek többe, mint az elődeik 2022-ben. A magyar árak itt a következők:

  • 11 hüvelykes iPad Pro – 499 990 forint;
  • 13 hüvelykes iPad Pro – 649 990 forint.

A két iPaden kívül két dologról volt még szó, az egyik az Apple Pencil Pro, ami kapott pár új funkciót, beleértve ebbe a Lokátort is, ezért 62 990 forintot kérnek. A másik pedig az áttervezett Magic Keyboard, ami vékonyabb és könnyebb, van rajta egy új sor a funkcióbillentyűknek, a tapipad pedig nagyobb, és van benne haptikus visszajelzés. Az Apple azt állítja, hogy így már pont olyan használni a billentyűzettel kiegészített iPadet, mint egy Macbookot, ami 149 990 forintért mondjuk el is várható.

A sima iPadekről egészen a végéig egyetlen szó sem esett, és ott is csak az derült ki, hogy az Apple a mai bejelentés nyomán már nem árulja a kilencedik generációs iPadeket. Ez azt jelenti, hogy az utolsó nyomógombos, Lightning-bemenetes iPadet is kivonták a forgalomból, a 10. generációs modell pedig olcsóbb lett, az alapmodellért 179 990 forintot kérnek. A Minivel nem történt semmi, az még mindig kapható, és alsó hangon 249 990 forintba kerül. A teljes bejelentést ide kattintva lehet visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!