Egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy mire használták az ókori rómaiak a titokzatos dodekaédereket

2024. május 2. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

A régészet egyik nagy rejtélye, hogy vajon mire használhattak az ókori rómaiak az időnként elő-előkerülő, fémből készült dodekaédereket, ezeket a 12 oldalú, nyitott szerkezeteket, amelyeket akár egy dobókockának is vélhetnénk. Ezen ritka tárgyak közül az egyiket most kiállítják az angliai Lincolnban, de ami ennél fontosabb, hogy lelőhelye segíthet felfedni a titkot.

A kutatók azért vakargatják a fejüket, hogy mire lehettek jók a dodekaéderek, mert ezekről szóló írásos dokumentumok nem maradtak fenn, és képi ábrázolások sem ismertek. Mivel különböző méretekben kerültek elő ilyen tárgyak, a régészek elvetették azt az ötletet, hogy valamilyen mérőeszköz volna, és mivel jellegzetes kopások sincsenek rajtuk, a szerszám mivolta is megkérdőjeleződött. Leginkább azt valószínűsítik, hogy vallási, rituális célokra használták a dodekaédereket, amelyek elkészítéséhez nagy szakértelem, sok idő és energia kellett. Már csak ezért is nagy becsben lehettek. A dodekaéderekről és rejtélyükről itt írtunk korábban.

A Norton Disney Történész és Régész Csoport 2023 nyarán talált egy viszonylag nagy, 8 centiméteres átmérőjű dodekaédert Lincoln közelében. A tárgy 75 százalékban rézből, 18 százalékban ólomból és 7 százalékban ónból készült.

Az angliai Lincoln közelében megtalált dodekaéder – Fotó: Norton Disney History and Archeology Group
Az angliai Lincoln közelében megtalált dodekaéder – Fotó: Norton Disney History and Archeology Group

A társaság azt írta honlapján, hogy ez lett a 33. dodekaéder, amelyet az egykori Római Birodalom angliai területén találták, és összesen körülbelül 130 ilyen tárgy létezéséről tudnak. Az viszont árulkodó lehet, hogy csak északnyugati római provinciák területén kerültek elő.

A lincolni tárgy az egyik legjobban megmunkált és a legjobb állapotban lévő, körülbelül 1700 évvel ezelőtt készülhetett. De még ennél is fontosabb, hogy olyan helyen találták meg, ahová szándékosan helyezték el. A régészek vele együtt egy negyedik századi római kerámiát is kiemeltek egy előre kiásott gödörből. Ezen kívül csak három olyan eset ismert, amikor régészeti ásatás közben került elő a misztikus tárgyból.

A Norton Disney régészei azt remélik, hogy a következő ásatások tisztázhatják majd, miért került a fellelt helyére a dodekaéder. A csoport idén folytathatja a munkát, amelyet idő- és pénzügyi korlátok miatt függesztett fel tavaly. Az elméletük szerint a helyi vallási gyakorlathoz kapcsolódott a dodekaéder, ami nem is lenne olyan furcsa, hiszen a római társadalmat teljesen átszőtték a babonák és hiedelmek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!